Motormännen varnar för mopedbilar

Foto: Motormännen

Mopedbilar blir allt mer vanliga och många föräldrar lockas att köpa en till barnen. Men hur säkra är dessa bilar egentligen?  Motormännens medlemstidning har testat två populära mopedbilar, Aixam City och Renault Twitzy 45. Resultatet förskräcker.

Mopedbilar behöver inte kraschtestas för att typgodkännas men säkerhetsorganisationen Euro NCAP har ändå krocktestat båda bilarna med nedslående resultat. När Renault Twitzy 45 testades i en sidokrock hamnade testdockans huvud utanför karossen, någonting som skulle resultera i allvarliga huvudskador vid en krasch.

I tidningens test av bilarnas egenskaper, släppte två hjul från marken på Axiam City vid en undanmanöver i 45 km/h.

– Det är naturligtvis oacceptabelt att en bil riskerar att välta redan i 45 kilometer i timmen, säger Helené Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

– Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet.

Till detta ska läggas att Axiam City är en riktig miljöbov eftersom den saknar avgasrening och partikelutsläppen är 164 gånger högre än den lagstadgade gränsen för personbilar. Utsläppen av kväveoxider är sju gånger högre än vad som tillåts för persondieselbilar.