11 regioner samlas för ett fossilfritt Sverige

11 av Sveriges regioner samlas i ett bioekonomiskt nätverk för att nå målet om ett fossilfritt Sverige. Initiativtagare är Region Västerbotten och BioFuel Region. Syftet med samverkan är att bioekonomisektorn i Sveriges regioner ska växa sig ännu starkare.

– Region Västerbotten har tillsammans med BioFuel och Värmland tagit det här initiativet då just bioekonomi är en högt prioriterad fråga i Sveriges regioner. Vi vill jobba tillsammans för att skapa starkare kraft till påverkan. Vi är glada att så många regioner vill samarbete och tacksamma för förtroendet att leda processen. Säger Erik Bergkvist (S) regionråd vid Region Västerbotten.

Nyligen samlades aktörerna i projektet ”Sveriges regioners kommunikationsplattform för bioekonomisk utveckling”. Region Västerbotten har tillsammans med BioFuel Region tagit initiativet till projektet för att bättre stödja den bioekonomiska utvecklingen i Sveriges Regioner.

– Det är ute i regionerna som den reella omställningen sker. Det är därför så viktigt att det här bioekonomiska nätverket installeras och vi i regeringskansliet får en jättebra ingång till regionerna och kommunerna med fokus på bioekonomi, säger Camilla Lehorst, Näringsdepartementet, ansvarig för regeringens strategiska samverkansprogram Cirkulär och biobaserad ekonomi.

Syftet med bioekonomi är att minska klimatpåverkan och användningen av fossila råvaror för att istället använda råvaror som reproduceras av naturen. Att öka den bioekonomiska delen av svensk ekonomi är en högt prioriterad fråga, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Projektet syftar till att stärka regionernas och allmänhetens kunskap om bioekonomi för att regionerna ska kunna bedriva ett klokt regionalt utvecklingsarbete och på bästa sätt stärka de näringar som berörs.

Målet är att ge företag verksamma inom bioekonomin bättre förutsättningar för att utveckla sin verksamhet. Detta ska leda till att innovationstakten, investeringarna och lönsamheten inom bioekonomisektorn ökar i Sveriges regioner.

Projektet pågår fram till 2020 med en budget på 3,6 miljoner kronor och finansieras av regionerna själva samt Tillväxtverket.