Finalisterna utsedda i PostNord Logistics Award

PostNords logistikpris, PostNord Logistics Award. Foto: PostNord

För femtonde året i rad delas Sveriges ledande logistikpris – PostNord Logistics Award – ut för att uppmärksamma och premiera den mest innovativa och effektiva logistiklösningen. Efter juryns hårda granskning är årets finalister nu klara. Finalister är: Apotea, Elgiganten, MECA och Oenoforos.

Nu har fyra finalister noggrant valts ut. Samtliga av dem har visat prov på innovativa logistiklösningar som möter juryns högt ställda krav på kreativitet, effektivitet, lönsamhet samt minskad miljö- och klimatpåverkan.

– Oavsett vilken bransch ett företag är verksamt inom så är det påtagligt hur stor betydelse logistiken har för såväl konkurrenskraft som lönsamhet. Årets finalister visar onekligen prov på innovationskraft och väl genomtänkt supply chain som verkligen gör skillnad, säger Mats Abrahamsson, juryns ordförande och professor i logistik vid Linköpings universitet. 

Juryns motiveringar för respektive finalist :

Apotea
E-handelsbolaget Apotea utmanar apoteksbranschen och bygger sin snabba, lönsamma tillväxt genom en innovativ och effektiv logistik och varuförsörjning som skapar förutsättningar för låga priser, ett stort sortiment, hög tillgänglighet och snabba leveranser – allt med kunden i fokus. Etiska, sociala och miljömässiga aspekter genomsyrar Apoteas utvecklingsarbete och utgör grunden för en långsiktigt hållbar verksamhet.  

Elgiganten
Elgiganten växer snabbt på den hårt konkurrensutsatta och stagnerande marknaden för hemelektronik. En av de viktigaste framgångsfaktorerna är deras logistik som är högt prioriterad i företagets strategi. En logistik som präglas av nytänkande, effektivitet och som tar stor hänsyn till miljö och arbetsförhållanden.

MECA
Målmedvetet och systematiskt har MECA byggt upp en logistikprocess i ständig utveckling. Logistikutvecklingen resulterar i ökad effektivitet, bättre kundservice och kontroll över försörjningskedjan, vilket skapar förutsättningar för en lönsam och hållbar expansion.  

Oenoforos
Vinimportören Oenoforos har på ett unikt sätt tagit greppet över hela sin försörjningskedja från odlare till konsument genom att flytta slutproduktionen från ursprungsländerna till en egen modern vinproduktion i Sverige. Detta skapar förutsättningar för bättre produktkvalitet, högre kundservice, lägre kostnader och minskad miljöpåverkan.

PostNord Logistics Awards jury:
Juryn består av forskare, specialister och företagsledare – alla med stor kompetens och erfarenhet inom logistikområdet.
Mats Abrahamsson :  Ordförande, professor i internationell logistik vid Linköpings universitet. 
Staffan Mörndal:  Partner på Verdane Capital. 
Ann Elgh:  VD för Svenska Retursystem AB. 
Mats Rignell:  Vice President Supply Chain MRS, Atlas Copco Mining & Rock Excavation Service Division. 
Anders Holm:  VD, PostNord Sverige 
Annemarie Gardshol:  CEO PostNord Strålfors  
Stefan Karlöf:  Projektledare för juryarbetet, Karlöf Kommunikation