Voi växer kraftigt i Stockholm

Bland de nya områdena finns bland annat Aspudden, Älvsjö, Stureby, Östberga, Enskedefältet och östra Djurgården. Foto: Voi
Bland de nya områdena finns bland annat Aspudden, Älvsjö, Stureby, Östberga, Enskedefältet och östra Djurgården. Foto: Voi

Voi har sedan 2023 utökat sitt verksamhetsområde i Stockholm med 86 procent. Den senaste ökningen, som genomfördes den 20 maj 2025, omfattar ytterligare 12 procent. Fler invånare i Stockholm får därmed tillgång till elsparkcyklar och elcyklar i nya områden som Aspudden, Älvsjö och östra Djurgården. Expansionen sker i takt med att staden infört tydligare regler för marknaden.

Större zon ger fler tillgång till elsparkcyklar
Den geografiska täckningen för Vois tjänster i Stockholm har vuxit kraftigt på två år. Den senaste utökningen omfattar 12 procent och inkluderar områden som Aspudden, Älvsjö, Stureby, Östberga, Enskedefältet och östra Djurgården. Totalt motsvarar tillväxten sedan 2023 en ökning på 86 procent.

Reglering möjliggör expansion
– Den här typen av tillväxt är bara möjlig tack vare Stockholms stads nya och tydliga reglering. Genom att begränsa antalet operatörer till tre, tillåta större flottor per aktör och skapa långsiktiga förutsättningar, har staden skapat en marknad som gynnar både användare och hållbar mobilitet, säger Tina Ghasemi Liljekvist, policychef på Voi.

Investering utan fler fordon totalt
Företaget har under de senaste två åren investerat i både elsparkcyklar och elcyklar. Samtidigt har det totala antalet elsparkcyklar i Stockholm inte ökat. Det lyfts som ett exempel på hur reglering kan leda till både förbättrad tillgång och bättre ordning i stadsbilden.

Samarbete avgörande för långsiktighet
– När regelverket är tydligt och långsiktigt kan vi också vara det. Resultatet är att fler stockholmare får en smidig, pålitlig och hållbar transportlösning i sin vardag, säger Ghasemi Liljekvist.

Andra svenska städer visar liknande ambitioner, men Voi menar att detta kräver rätt förutsättningar.

– Stockholm visar vad som är möjligt när städer och operatörer samarbetar tätt och bygger system som fungerar för alla. Om fler städer vill att vi ska kunna utöka våra zoner krävs smart reglering, en god dialog och en förståelse för vad som krävs för att vi ska kunna investera långsiktigt, avslutar Ghasemi Liljekvist.