Solaris firar dubbeljubileum med fler nollutsläppsbussar

Elbussen Urbino 12. Foto: Solaris

Den polska bussproducenten Solaris har nyligen uppmärksammat två betydande milstolpar för sin Urbino-modell: det är nu 25 år sedan den första Urbino-bussen lanserades och företaget har producerat den 25 000 bussen i serien.

Urbino-serien introducerades först på Poznań Motor Show den 26 maj 1999 som en innovativ låggolvsbuss och har sedan dess genomgått flera omfattande uppgraderingar.

Urbino-bussarna har anpassats för att möta olika drivmedelskrav och miljöanpassningar, vilket innefattar versioner med dieselmotorer, hybridteknik, gasdrift, batteridrift, vätgas med bränsleceller samt trolleybusskonfigurationer. Med en sådan mångfald i drivmedelsalternativ och tillgängliga längder, inklusive ledbussar, kan Urbino-serien tillgodose en stor variation av kollektivtrafikens behov.

Viktig leverantör

Jubileumsmodellen, en 12-meters elbuss, har levererats till ATM, det stora kollektivtrafikbolaget i Milano. Under de senaste tio åren har Solaris blivit en viktig leverantör till Milano med en total på 250 bussar och trådbussar levererade till staden.

Över de senaste 25 åren har Solaris genomgått stora förändringar. Betydelsen av miljövänliga transportlösningar har blivit alltmer framträdande, och förra året bestod över 80 procent av bussarna som lämnade fabriken i Bolechowo av låg- eller nollutsläppsfordon. Detta markerar en betydande förändring i företagets tillverkningsstrategi, där ett ökat fokus på hållbarhet och innovation står i centrum.

Med dessa prestationer bekräftar Solaris sin position som en ledande aktör inom utvecklingen av framtidens kollektivtrafiklösningar.

Källa: Solaris