Infineon förbättrar elbilarnas laddning och räckvidd med ny teknik

En modern värld utan halvledare är knappast tänkbar. Vare sig det gäller smartphones eller bilar: Teknologin finns i alla livsområden. Med den globala övergången till elbilar ökar efterfrågan ytterligare – särskilt efter halvledare som baseras på det innovativa materialet kiselkarbid. Foto: Bosch AG

Infineon Technologies AG, noterat på både Frankfurtbörsen och OTCQX-marknaden under symbolerna IFX respektive IFNNY, strävar efter att utveckla elektriska fordon ytterligare med sina nyutvecklade innovativa materialet kiselkarbid. Dessa chips är avsedda att förbättra prestandan och livslängden hos elbilar genom att hantera högre driftstemperaturer effektivare.

Under den senaste bilutställningen i Peking var Xiaomis elbil SU7 en stor attraktion. Den allhjulsdrivna limousinen, som har en imponerande styrka på 673 hästkrafter, innehåller kraftmoduler från Infineon. Dessa moduler är utformade för att tåla högre temperaturer, vilket bidrar till fordonets dynamik och långa livslängd.

Avancerad teknologi för bättre kraftförvaltning

Infineon har nyligen lanserat CoolMOS™ S7TA, en 600 V Superjunction MOSFET speciellt framtagen för användning i bilindustrins kraftförvaltning. Denna teknologi är utrustad med en integrerad temperatursensor som förbättrar precisionen i temperaturavläsningen markant jämfört med tidigare modeller. Förbättringarna inkluderar ökad hållbarhet, säkerhet och effektivitet – alla nödvändiga egenskaper inom fordonsindustrin.

Pålitlighet och precision i kraftiga belastningar

CoolMOS S7TA är även anpassad för solid-state reläer (SSR) och erbjuder överlägsen prestanda och känslighet vid avkänning, vilket är avgörande för olika elektroniska enheter i fordon som kräver effektiva kraftförvaltningslösningar. Den integrerade sensorn ger 40 procent noggrannare mätningar och upp till fyra gånger snabbare svarstider än oberoende sensorer, vilket är avgörande för att undvika termiska problem som kan leda till systemfel.

Effektivare och mer ekonomisk drift

Optimeringen av krafttransistorn i CoolMOS S7TA lovar inte bara bättre prestanda utan även exakt kontroll av utgångsstadiet. Denna precision är central för att minska energiförbrukningen och därmed kostnaderna, vilket är särskilt viktigt i fordon där effektivitet direkt översätts till ökad räckvidd och ekonomisk drift.

Robusta och säkra lösningar

CoolMOS S7TA erbjuder också en hög gräns för överström, vilket ökar tillförlitligheten hos SSR och minskar risken för fel. Detta bidrar till säkrare drift inom fordonet och MOSFETernas förbättrade robusthet leder till längre livslängd för fordonsreläer, vilket resulterar i lägre underhålls- och ersättningskostnader.

Potentiella tillämpningar för moderna fordon

Den 600 V CoolMOS S7TA ger en optimerad lösning för viktiga komponenter som kretsavbrottare, högspänningsbatterifrånskiljare, lågfrekventa omkopplare för både likström (DC) och växelström (AC) samt högspännings elektroniska säkringar (HV eFuses).

Infineon introducerar även EVAL_eFuse_PoC_400V_S7, ett koncepttestkort som visar robustheten och mångsidigheten hos en fordons eFuse. Kortet demonstrerar en tillförlitlig metod för att skydda fordonets elektriska system och kan anpassas till olika driftsförhållanden med olika spänningsklasser och kylmetoder.

Källa: Infineon

 

 

 

 

4