Premiär för Scanias autonoma gruvlastbilar

Den nya autonoma transportlösningen för gruvor. Foto: Scania

Nu startar Scania försäljning av företagets självkörande 40-tons gruvlastbilar. Företaget erbjuder nu möjligheten att beställa den autonoma tunga tippbilen för gruvdrift, med en 50-tonsmodell som kommer snart därefter.

Den första marknaden för företagets autonoma transportlösningar blir Australien, där försäljningen redan har börjat och första leveranserna och driftstarterna planeras till 2026. Därefter är Latinamerika nästa i tur, en region där företaget har en stark närvaro på gruvmarknaden.

– Övergången från forskning och utveckling till lansering av en kommersiell produkt är en stor milstolpe för oss och för autonoma tunga transporter i allmänhet. Det här är den mest avancerade produkten som Scania har släppt på marknaden hittills, säger Peter Hafmar, Vice President och Head of Autonomous Solutions på Scania. 

Gruvsektorn har länge betraktats som en idealisk arena för autonom teknik, med potential att förbättra arbetsmiljön och öka driftens effektivitet.

Transportlösningsföretaget har intensivt fokuserat på att utveckla autonom teknik under de senaste tio åren. Deras arbete har inkluderat lösningar för autonom godstransport i allmän trafik och för specifika miljöer som gruvor.

Den nya autonoma tippbilen har utvecklats genom ett nära samarbete mellan deras forsknings- och utvecklingsavdelning och kunder inom gruvindustrin. Genom omfattande tester under extrema förhållanden har de kunnat skapa en lösning för autonom transport i gruvor.

– Det är förmodligen det mest ambitiösa forsknings- och utvecklingsprojektet vi har gjort hittills tillsammans med en kund, och jag är mycket nöjd med resultatet. Tack vare alla rigorösa kontroller och många tester på plats har vi kunnat utveckla en optimal autonom transportlösning för gruvor, avslutar Peter Hafmar.