Ny batteriteknik: Upp till 15 års livslängd och 1,5 miljoner kilometers hållbarhet

CATL, en ledande tillverkare av batterier, har i samarbete med busstillverkaren Yutong skapat denna buss med ett megabatteri. Bild: Yutong

CATL, en ledande tillverkare av batterier, har i samarbete med bussproducenten Yutong introducerat en ny batterilösning för kommersiella fordon som lovar en exceptionell livslängd.

Denna banbrytande teknik garanterar upp till 15 års användning och en körsträcka på 1,5 miljoner kilometer, enligt Elektrek. Det rapporteras också att batteriets prestanda inte försämras under de första 1 000 laddningscyklerna.

Denna innovation är resultatet av ett långvarigt samarbete mellan CATL och Yutong, som förlängdes ytterligare genom ett tioårigt avtal under 2022. De nya batterimodulerna kommer att användas i Yutongs elektriska kommersiella fordon, inklusive bussar, lätta och tunga lastbilar.

Satsning på lokal produktion

Yutongs CEO för Europa, Jack Li, berättade i en intervju med Sustainable Bus i slutet av 2023 att CATL planerar att etablera en fabrik i Ungern med målet att starta produktionen i slutet av 2024. Yutong siktar på att framöver köpa batterimoduler från Europa för att stödja sin satsning på lokal produktion, vilket kommer att kräva stabila försäljningssiffror. Tidpunkten för denna strategi kommer att bero på försäljningsframgången.

Denna framsteg inom batteriteknik för kommersiella fordon markerar ett viktigt steg mot mer hållbar och långsiktig elektrisk transport, vilket potentiellt kan minska både driftskostnader och miljöpåverkan för företag inom transportsektorn.

Källa: Sustainable Bus