Valmet levererar avancerad kontrollrumssimulator till Nordic Ren-Gas

3D-modell av Nordic Ren-Gas-fabriken i Tammerfors. Bild: Nordic Ren-gas

Valmet har tecknat ett avtal om leverans av en fullskalig kontrollrumssimulator till Nordic Ren-Gas Oy, en ledande utvecklare av grönt väte- och e-metanprojekt i Norden. Leveransen inkluderar även Valmets DNA-automatiseringssystem som kommer att användas för att verifiera och testa alla kontrollrumsfunktioner i en simulerad och riskfri miljö.

Ordern, som ingick i Valmets orderbok för det fjärde kvartalet 2023, är tänkt att levereras och slutgodkännas senast i slutet av 2024. Orderns värde har inte offentliggjorts.

För validering av kontrollrumskoncept

- Målet med denna pilotsimulator är att säkerställa och validera vårt kontrollrumskoncept, dess funktionalitet och användargränssnitt. Vi kommer också att kunna testa vår strategi för att driva flera produktionsanläggningar som en enhet. Efter en noggrann urvalsprocess fastnade vi för Valmet DNA-automatiseringssystemet. Vi vill utveckla vårt arbetssätt och den fullskaliga simuleringslösningen gör det möjligt för oss att förbereda oss för att effektivt betjäna våra anläggningar från dag ett. Digitaliseringen öppnar nya möjligheter för oss att testa och utveckla vår verksamhet, vilket innebär att vår teknik och personal är redo från start," säger Aleksi Sipilä, chef för automation på Nordic Ren-Gas Oy.

Övar på olika scenarier

Simuleringslösningen innehåller Valmet DNA-automatiseringssystem som omfattar energi- och produktionsoptimering, avancerade processkontroller, informationssystem samt dataöverföring till externa system som elmarknaden. Med simulatorn kan Nordic Ren-Gas optimera och testa sina datadrivna strategier i en realistisk miljö. Användarna kan också öva på olika scenarier och situationer i en riskfri miljö. Leveransen visar Valmets engagemang för att erbjuda innovativa och hållbara lösningar för vätgas- och Power-to-X-sektorn, säger Jyri Kaivosoja, senior produktchef för automatiseringssystem på Valmet.

Valmets leverans inkluderar en fullskalig kontrollrumssimulator med integrerat Valmet DNA-automatiseringssystem, utrustat med Valmet DNA User Interface, Valmet DNA Energy Management System för energihantering, Valmet DNA Advanced Process Controls för processkontroll, Valmet DNA Information Management för informationshantering samt kopplingar till flera tredjepartssystem och modellering av processer för sex anläggningar.

Om Nordic Ren-Gas Oy

Nordic Ren-Gas Oy är Finlands ledande utvecklare av vätgasekonomiprojekt som bygger ett distribuerat nätverk för produktion av förnybar e-metan i Finland. Ren-Gas produktion av förnybara bränslen kommer att minska användningen av fossila bränslen i tunga vägtransporter och sjöfart med cirka 250 miljoner liter per år. Genom Ren-Gas projekt kan över en miljon ton koldioxid årligen reduceras på ett kostnadseffektivt sätt inom transport- och energisektorn. E-metan som produceras av Ren-Gas kommer att använda finsk vindkraft som energikälla. 

Källa: Valmet