ABB installerar landanslutningsteknik i Vlissingens hamn

ABB levererar landanslutning i hamn i Nederländerna. Foto: ABB

ABB har vunnit ett kontrakt för att leverera en komplett landanslutningsinstallation till DEME-basen i Vlissingen i Nederländerna. Landanslutning gör det möjligt för den mångsidiga flottan av mudderverk samt konstruktions- och supportfartyg för offshoreverksamhet att undvika koldioxidutsläpp genom att stänga av sina motorer och använda landström när de ligger vid kaj. DEME har sitt huvudkontor i Belgien och är en ledande entreprenör inom områdena offshore-energi, miljösanering, muddring och marin infrastruktur.

DEME har satt som mål att minska de växthusgaser som genereras av flottan med 40 procent till 2030 jämfört med 2008, vilket är betydligt bättre än det reviderade utsläppsminskningsmål som fastställdes 2023 av Internationella sjöfartsorganisationen IMO. ABB kommer att installera landström för att ansluta lämpligt utrustade fartyg som anlöper Vlissingens DEME-bas till slutet av 2024, som en del av "Temporary Shore Power Grant Scheme for Marine Vessels 2022 - 2023", ett statligt initiativ som stimulerar byggandet och användningen av landströmsanläggningar i nederländska hamnar.

Möjligheten att ansluta till landström för att hantera energibehov vid kaj är ett viktigt sätt för rederier att uppnå mätbara framsteg för minskade koldioxidutsläpp och förväntas bli obligatorisk vid de viktigaste EU-hamnarna i det transeuropeiska transportnätet från 2030, enligt FuelEU Maritime-reglerna.

– Det här projektet är en del av DEME:s övergripande strategi för att integrera sina hållbara affärsmål i den dagliga verksamheten, säger Marc De Boom, avdelningschef, DEME Base Vlissingen. landanslutningsinstallationer.”