ICA satsar på transporter med vätgas

Fossilfri leverans. Fotograf: Henrik Lae

ICA tar ett stort steg mot fossilfria transporter genom att inleda transporter med en vätgasdriven lastbil i samarbete med MaserFrakt. Under mars månad kommer varor att transporteras till dagligvaruaktörens butiker och lager i utvalda områden i mellersta Sverige.

Vätgasdrivna lastbilar möjliggör högre lastvikt, längre räckvidd och snabbare tankning än helt batteridrivna alternativ. Företagets mål är att ha helt fossilfria vägtransporter senast 2030, med målet 2025 för stadsleveranser.Vätgaslastbilen kommer att användas för att leverera varor mellan dagligvaruaktörens lager och butiker i Dalarna, Västmanland och Gävleborg.

− Genom att främja teknisk innovation vill vi på ICA visa vägen mot en mer hållbar och miljövänlig transportsektor. Vi vill utvärdera vätgasens möjligheter att göra våra transporter fossilfria och kombinationen av både låg miljö- och verksamhetspåverkan är väldigt intressant, säger Emma Lindström, logistikdirektör på ICA Sverige.

Vätgasdrivna lastbilar av denna typ ger bara ut vattenånga, vilket är mycket mer miljövänligt än traditionella dieseldrivna fordon.