SAS får grönt ljus i USA:s konkursdomstol

Los Angeles internationella flygplats. Foto: beckett p/unsplash

SAS har fått godkännande från den amerikanska konkursdomstolen för sin plan, kallad chapter 11-plan. Planen behöver fortfarande uppfylla vissa villkor för att träda i kraft, inklusive godkännanden från olika myndigheter och genomförandet av en rekonstruktion på företagsnivå i Sverige.

Flygbolaget förväntar sig att processen ska vara klar runt halvårsskiftet 2024. De betonar att efterställda borgenärer inte kommer att få någon ersättning och att aktieägarna inte heller förväntas få något värde kvar i SAS AB.

Under processen har flygbolaget lyckats omstrukturera sin flygplansflotta och förhandlat fram nya avtal med 15 leasinggivare för 59 flygplan. Detta förväntas leda till årliga besparingar på minst 1,0 miljarder SEK.

Bolaget har också säkrat finansiering från Castlelake, Air France-KLM och Lind Invest, samt den danska staten. Den totala investeringen i det omstrukturerade bolaget uppgår till 1200 miljoner USD, inklusive 475 miljoner USD i nya aktier och 725 miljoner USD i säkerställda konvertibla skuldebrev.

Mer än 99 procent av borgenärerna har stött chapter 11-planen, vilket är en stor framgång enligt SAS VD Anko van der Werff. Planens ikraftträdande är fortfarande beroende av olika villkor och myndighetsgodkännanden.

Bolaget betonar att deras flygningar och tjänster för kunderna inte påverkas av rekonstruktionsprocessen.