Ja till fortsatt grön lastbilstrafik mellan Sverige och Finland

Volvo FH16/520 Foto: Wikimedia Commons

EU-parlamentets omröstning markerade ett viktigt framsteg för omställningen i Norden, då det blev ja till fortsatt effektiva skogstransporter mellan Sverige och Finland.

Under omröstningen godkändes fortsatt gröna lastbilstransporter mellan Sverige och Finland, vilket innebär att tyngre lastbilar - och därmed mer effektiva transporter - tilläts än de som normalt tillåts enligt EU:s regler. Detta är särskilt viktigt för transport av timmer och tankar.

– Sverige och Finland har världens miljövänligaste åkerinäringar, mycket beroende på att vi stegvis tillåtit tyngre och längre lastbilar som kan lasta mer. Det skulle givetvis fått förödande konsekvenser, inte minst för skogsindustrin, om vissa av dessa inte hade fått fortsätta köra mellan Sverige och Finland, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen och fortsätter.

– Transportföretagen har därför tillsammans med vår finska systerorganisation arbetat hårt för att rädda våra högeffektiva fordonskombinationer i Sverige och Finland. Vi har träffat parlamentariker, arrangerat seminarium i EU-parlamentet och haft kontakter med aktörer som är involverade i EU-lagstiftningsprocessen.

För att EU-direktivet ska antas slutligt krävs dock beslut av EU:s medlemsstater i ministerrådet vilket är planerat att ske i juni månad i år.

Därefter påbörjas förhandlingar för slutligt antagande vilket förväntas ske till hösten 2024