250 får lämna Volvo Lastvagnar i Göteborg

Tuvefabriken hade cirka 2 800 anställda i januari, och tidigare rapporter från GP indikerade att produktionstakten hade minskat från 140 till 124 lastbilar per dygn. Vid den tidpunkten minskade företaget personalstyrkan med 200 bemanningsanställda, och den aktuella neddragningen innebär nu ytterligare 250 avsked. Foto: mateusz suski/Unsplash

Enligt Kungsbacka-posten kommer cirka 250 bemannings- och visstidsanställda att lämna Volvo Lastvagnar i stadsdelen Tuve i Göteborg. Detta i samband med minskningen av produktionstakten på fabriken. Detta har bekräftats av AB Volvo.

Tidningen Kungsbacka-posten har rapporterat om indikationer på en ytterligare minskning av produktionstakten under våren, vilket leder till att färre anställda behövs, och detta stämmer överens med uppgifterna om att 250 personer kommer att lämna fabriken.

Presschefen för AB Volvo, Claes Eliasson, bekräftar att kontrakten för de berörda personerna sägs upp och att konsulterna återgår till sina arbetsgivare. Detta inkluderar även ett antal visstidskontrakt som inte kommer att förlängas.

"Skälet är att vi verkar i en cyklisk bransch där efterfrågan ökar och minskar med upp- och nedgångar i världsmarknaden. Vi har jobbat hårt sedan pandemin för att kunna leverera ut det uppdämda efterfrågebehovet på lastbilar och ökat antalet visstidsanställda för att klara toppen. Prognosen för 2024 pekar på en normaliserad marknad jämfört med toppåren som varit, och vi har därför behov av att hitta en ny balans mellan efterfrågan och produktion", skriver presschefen Claes Eliasson i en kommentar.

De visstidsanställda är anställda direkt av Volvo Lastvagnar medan de bemanningsanställda är knutna till ett bemanningsföretag, Adecco, skriver, Kungsbacka-posten. Enligt Volvo avbryts inte anställningsavtal för bemanningsanställda; istället avslutas kontrakten när deras tidsperiod löper ut. Däremot varslas de anställda som är direkt anställda av Volvo.