Scania accelererar utvecklingen av självkörande transporter

Autonomt fordon. Foto: Scania

Scania lanserar ett pilotprogram för självkörande lastbilar, samtidigt som de integrerar självkörande teknik från företaget Plus. Programmet fokuserar på kommersiella transporter mellan logistiknav och terminaler och är en del av transportföretagets ökade engagemang för att testa självkörande transporter med sina kunder.

Genom ett partnerskap med Plus, ett Silicon Valley-baserat företag, kommer transportföretagets fordon att kunna köra helt autonomt (nivå 4). Målet är att skapa skräddarsydda och skalbara lösningar som ger mervärde åt kundernas verksamhet. Denna lansering kommer samtidigt som många kunder söker pålitliga partners för att utveckla sina egna autonoma transportlösningar. Programmet kan anpassas efter kundernas specifika behov och rutter.

– Vi satsar hårt på att utveckla helt integrerade självkörande lösningar. Det betyder att tekniken är monterad i fordonen direkt från fabriken och att lösningen är framtagen för att fungera i våra kunders befintliga infrastruktur och operativa flöden, säger Peter Hafmar, Head of Autonomous Solutions inom Scania. 

Transportföretagets självkörande transporter är ett svar på den växande förarbristen globalt. Planer för ytterligare expansion av autonoma fordon är under utveckling, med avsikt att utöka pilotverksamheten till fler europeiska länder under 2024, efter framgångsrika tester på svenska vägar sedan 2021.

Företaget testar redan lastbilar med helt självkörande system från Plus på europeiska vägar, med en säkerhetsförare ombord. Ett pilotprogram för kommersiella transporter riktat mot kunder med stora fordonsflottor ska starta, följt av serieproduktion och global utbyggnad.

"Vi kommer att använda vår erfarenhet av att implementera vår modulära och flexibla mjukvara globalt för att påskynda Scanias utveckling av högpresterande autonom lastbilsteknik. Tekniken kommer att kunna integreras i kundens verksamhet på ett säkert och enkelt sätt, samt kunna sättas i drift kommersiellt i stor skala", säger Shawn Kerrigan, COO och medgrundare av Plus.