Svensk fastighetsförvaltare förvärvar en av Estlands största logistikparker

J13 ligger vid motorvägen som kopplar samman Helsingfors, Tallinn och Riga och anses ha ett strategiskt fördelaktigt läge inom Estland.

Det svenskbaserade kapitalförvaltarbolaget East Capital Real Estate fond IV har förvärvat J13, en logistikpark söder om Tallinn i Estland. J13 är en av de största logistik- och lätt industriområdena i Estland med en yta på 40 000 kvadratmeter och är fullt uthyrd till etablerade företag som DSV Estonia AS, Havi Logistics OÜ och Humana Sorteerimiskeskus OÜ.

Affären är den tionde och sista investeringen i ECRE fond IV, som har ett förvaltat kapital på 350 miljoner euro. Efter förvärvet planerar bolaget att göra området ännu mer attraktivt genom hållbarhetscertifiering och uppgraderingar av energiförbrukning, inklusive installation av solpaneler på taket. Projektet kommer att genomföras i samråd med hyresgästerna.

Säljaren Tänassilma Logistics OÜ ägs av Neokapital, ett privat investmentbolag specialiserat inom fastigheter och kapitalförvaltning. 

”J13 är ett av de främsta objekten i den baltiska logistiksektorn. Affären visar att det finns en aktiv marknad i Baltikum där konkurrenskraftiga objekt inte har svårt att hitta köpare”, kommenterar Kristjan Petjärv, Chairman of the Management Board, Neokapital.

”Det känns jättekul att kunna addera ännu en topprankad logistikpark till portföljen. J13 kompletterar våra befintliga investeringar perfekt och skapar mervärde för våra andelsägare. Som den marknadsledande aktören är vi en stark partner för befintliga och nya hyresgäster. Fastigheten håller redan nu mycket hög standard, men vi ska kvalitetshöja den ytterligare och säkerställa att den förblir topprankad av dess användare. Det får våra hyresgäster nytta av under kommande år”, säger Albin Rosengren, Partner and Head of Real Estate, East Capital Group.

J13-transaktionen kräver den estniska konkurrensmyndighetens godkännande, som förväntas komma inom kort. Köpeskillingen är 42 miljoner euro.