Wabtec säkrar stororder för Norske Togs nya tågflotta

Norske Tog satsar på nya tåg med ny teknik för interiör. Illustration: Norske Tog

Wabtec Corporation har landat en stororder för att förse Norske Tog, ett av Norges järnvägsbolag, med hållbara uppvärmnings-, ventilations- och luftkonditioneringssystem (HVAC) samt effektiva dörrsystem för deras nya regionala tåg. Genom detta avtal förbättras kundens kostnadsbesparingar, effektivitet, hållbarhet och passagerarupplevelse markant.

Pascal Schweitzer från Wabtec betonar att ordern stärker företagets position på transitmarknaden och fortsätter deras samarbete med Alstom, som fått uppdraget att leverera upp till 200 Coradia Stream-regionala tåg till Norske Tog. Wabtec ska tillhandahålla 180 HVAC-enheter för vagnar, 60 för styrvagnar samt 720 dörrsystem och trappsteg för den första serien av tåg, med de första leveranserna planerade till början av 2024.

Minskar vikt och köldmedelsbehov

Wabtecs Green Air-lösning, som använder det naturliga köldmediet R290, sätter en ny standard på marknaden med ett globalt uppvärmningspotential (GWP) på endast 0,02 – en betydande minskning jämfört med traditionella system som använder syntetiska köldmedier med ett GWP på upp till 1430. Detta innebär att Green Air-systemet inte bara är miljövänligt utan också bidrar till operativa fördelar genom att minska vikt och köldmedelsbehov.

Fungerar även under tuffa väderförhållanden

Utöver HVAC-systemet kommer tågen att utrustas med Wabtecs dubbelskjutdörrar, som är både kompaktare och lättare än tidigare modeller, vilket möjliggör ytterligare besparingar. Dörrlösningen, som är utrustad med beröringsfri passagerardetektering och hållbara lackeringssystem, är designad för att vara tillförlitlig även under tuffa väderförhållanden och säkerställa tillgänglighet året runt. Dörrsystemet innehåller även cybersecure-kompatibla styrenheter.

Denna nya flotta, som Alstom börjar leverera till Norske Tog 2025, kommer att erbjuda pendel- och expresstågstjänster i Osloregionen, vilket förbinder Ski med Stabekk. Detta projekt markerar ett betydande steg framåt för hållbarhet och innovation inom den norska järnvägssektorn, med Wabtec och Alstom i spetsen för denna utveckling.

Källa: Wabtec