Ny milstolpe för Preem - Export av egentillverkat biodrivmedel

Ny historisk affär för Preem Foto: sven brandsma/unsplash

Preem, Sveriges största drivmedelsbolag, markerar en historisk händelse genom att exportera sitt egentillverkade biodrivmedel, HVO100, från Göteborgs raffinaderi till Nederländerna. Detta utgör en viktig milstolpe i bolagets strävan mot en klimatneutral värdekedja till 2035.

Genom att omställa produktionen på raffinaderierna i Lysekil och Göteborg siktar drivmedelsbolaget på att producera 2,5 miljoner kubikmeter förnybart drivmedel till 2027 och fördubbla kapaciteten till 2035. Målet är att ersätta fossila bränslen med förnybart flygbränsle (SAF) och väganpassade biodrivmedel som HVO.

HVO100, från Göteborg, med bra köldegenskaper för nordligt klimat, är en unik restprodukt utan palmolja och PFAD. Första 9000 m³ exporten till Shell i Nederländerna markerar Preems skift från HVO100-importör till exportör.

Drivmedelsbolagets Göteborgsanläggning är ISCC-certifierad som en ren HVO-anläggning, vilket möjliggör försäljning av HVO100 på den europeiska marknaden och skapar nya möjligheter när produktionen av förnybart bränsle ökar.