Kryssningsfartygets fönster skyddade inte för dödligt höga vågor

Viking Polaris ligger i hamnen i Chile för reparation efter att ha drabbats av en jättevåg ungefär tio dagar tidigare. Bilden togs den 12 december 2022 i Punta Arenas, som ligger i bakgrunden. Ett DAP-fartyg, liksom en tenderbåt från kryssningsfartyget Viking Jupiter, är i förgrunden. Foto: Wikipedia Common, Kredit: Nolabob

En norsk undersökning av en tragisk händelse på ett kryssningsfartyg förra året har kommit fram till att fartygets fönster inte var tillräckligt starka.

När en kraftig våg slog in fönstren strömmade iskallt vatten in i passagerarhytterna, vilket ledde till en person omkom och flera skadades.

Kryssningsfartyget Viking Polaris, med hemmahamn i Bergen, var på en så kallad "expeditionsresa" utanför Argentinas kust den 29 november förra året när det träffades av en enorm våg sydost om Kap Horn. Vågen krossade stora fönster i sju hytter och orsakade omfattande skador. En passagerare dog och åtta andra skadades.

"Underdimensionerade fönster"

Norska kringkastningen NRK (Teven) rapporterade nyligen att Norges olycksutredningsnämnd (Havarikommisjonen) nu har dragit slutsatsen att trycket från vågen var mycket starkare än vad fönstren var designade för att tåla. Fönstren var "underdimensionerade", rapporterade NRK, eftersom de inte tålde vågens tryck.

Utredningsnämnden noterade att starka vågor är sannolika i de turbulenta vattnen i Drakesundet som förbinder Stilla havet och Atlanten. Detta måste beaktas av alla rederier som verkar i området, kom utredningen fram till, och väckte oro över att nuvarande designstandarder (som fartyget uppfyllde) kanske inte är tillräckligt starka.

Nämnden har skickat en rekommendation till både den norska sjöfartsdirektoratet och fartygets ägare, Viking Expedition Ship II Ltd, att standarderna bör ändras. "Det här är troligen en global utmaning" för sjöfartsindustrin, sade Dag Liseth från olycksutredningsnämnden till NRK.

Källa: NRK