FNs världsdag för hållbara transporter uppmärksammades med inspirationsevent

Den 26 november klassas från och med i år som FN:s världsdag för hållbara transporter. Det ville logistikföretaget InQuire uppmärksamma genom att arrangera en inspirationsdag. Foto: Daniel Ström

InQuire, ledande inom hållbara transportlösningar, arrangerade nyligen en inspirerande dag för nyckelpersoner inom transportbranschen. Evenemanget hölls på deras Game Changing-center i Lidköping i samband med FN:s nyinstiftade världsdag för hållbara transporter den 26 november. Temat för dagen var beteendeförändring för att minska transportutsläpp.

– Temat för dagen var beteendeförändring som kan påverka utsläppen som transportsektorn står för. Det blev ett otroligt lyckat event, med givande diskussioner och inspirerande samtal, säger Fredrik Söderström, vd på InQuire.

Evenemanget inkluderade flera föreläsningar och panelsamtal med framstående personer som Mattias Goldmann, känd för sina insatser inom klimatdebatten, Rickard Bergqvist, expert inom transport- och logistikekonomi, samt Nita Silverspjuth, en erkänd ledarskapscoach. Erik Fernholm, den välkände lyckoforskaren, var också på plats och underströk i sin föreläsning vikten av att förändra vårt inre mindset, identitet, relationer och kollektiva agerande för att omfamna och aktivt delta i hållbarhetsomställningen.

b
Nita Silverspjuth. Foto: Daniel Ström
b
Erik Fernholm. Foto: Daniel Ström

– Det är uppenbart att vi är fast i ett gammalt och ohållbart system på samhällsnivå och att hållbarhetsomställningen kommer att behöva gå djupare än de flesta har förväntat sig. Så alla forum, inklusive detta event, som stannar upp och uppmärksammar vilken enorm omställning detta är för individer, organisationer och marknader är en viktig startpunkt för att kunna ta nästa steg, säger Erik Fernholm innan han fortsätter:

– När aktörer agerar tillsammans mot ett större syfte än sin egna vinning kan man förflytta hela marknader. Många av dagens stora hållbarhetsutmaningar ligger i att alla aktörer optimerar för sina egna intressen och som konsekvens faller helheten. Samtidigt är hållbarhetsfrågorna inte något en enskild aktör kan bära själv. Lösningen blir att berätta en tillräckligt stark historia som enar "konkurrenter" under ett högre syfte och mål som de tillsammans koordinerar sig gentemot, för att de förstår att allt hänger ihop, säger Erik Fernholm.

b
Fredrik Söderström, vd InQuire. Foto: Daniel Ström