CMP fasar in fossilfritt bränsle på Köpenhamns containerterminal

På resan mot målet om koldioxidneutralitet i den egna verksamheten har Copenhagen Malmö Port nu tagit ytterligare ett viktigt steg. Hamnen infasar från november 2023 det fossilfria bränslet HVO100 (hydrerad vegetabilisk olja) i maskinerna på containerterminalen. Foto: CMP

Copenhagen Malmö Port tar betydande steg mot att göra containerhanteringen i Köpenhamn koldioxidneutral genom införandet av HVO100, ett fossilfritt bränsle. Hamnens målsättning är att bli en ledande hållbar hamn och koldioxidutsläppen har minskat utsläppen med 57 procent mellan 2020 och 2022.

Det nya HVO100-bränslet integreras nu i maskinparken på containerterminalen, förväntat minska användningen av fossil diesel med 60 000 liter årligen och spara cirka 130 ton CO2e per år. Dessutom investerar CMP i batterihybrida Straddle Carriers och planerar att byta till en ny terminal i Ydre Nordhavn senast 2025 där allt fossilt bränsle förväntas vara utfasat.

En kommentar från Povl Dolleris Røjkjær Ungar, COO på Copenhagen Malmö Port, betonar den strategiska övergången till HVO100 som ett avstamp i deras strävan att bli en hållbar hamn och möta kundernas efterfrågan på fossilfria transportlösningar. I Malmö har CMP redan framgångsrikt minskat utsläppen med över 840 ton CO2e genom HVO100-användningen.