Vita huset fördömer Elon Musks antisemitiska tweets

Elon Musk. Foto: Wikipedia Common, kredit: BugWarp

Elon Musk har kritiserats kraftigt för sina tweets som Vita huset beskriver som "avskyvärda". Joe Biden har uttryckt sitt fördömande två dagar efter att X-ägaren hållit med om ett antisemitiskt inlägg.

Vita huset uttryckte nyligen i ett uttalande att man tar starkt avstånd från dessa antisemitiska och rasistiska yttringar, vilket strider mot amerikanska kärnvärden.

Musk utlöste en våg av kritik när han svarade en användare som anklagade judiska människor för att "hata vita människor" och vara likgiltiga till antisemitism.

"Faktisk sanning"

- Du har sagt den faktiska sanningen, svarade Musk. Användare på X, inklusive många inom teknikindustrin, fördömde inläggen, medan andra höll med Musk och njöt av att se honom sjunka ner i deras hatfyllda världsbild, skriver brittiska mediet The Guardian.

Vita husets uttalande fortsatte med att säga:

- Det är oacceptabelt att upprepa den fruktansvärda lögnen bakom den dödligaste handlingen av antisemitism i amerikansk historia när som helst, och än mindre en månad efter den dödligaste dagen för judiska människor sedan Förintelsen.

IBM meddelade att de skulle sluta annonsera på X efter en rapport om att deras annonser visades bredvid material som prisade Adolf Hitler och nazisterna. IBM:s beslut kom efter en rapport från Media Matters som fann att annonser från IBM och andra företag hade placerats bredvid antisemitiskt material på X. Musk kallade Media Matters en "ond organisation".

En annan studie visade hur premiumanvändare på X använde konflikten mellan Israel och Hamas för att sprida antisemitism och islamofobi.

EU oroad

- IBM har nolltolerans för hatprat och diskriminering och vi har omedelbart stoppat all annonsering på X medan vi utreder denna helt oacceptabla situation, löd företagets uttalande.

Även Europeiska kommissionen meddelade att de skulle pausa annonser på det sociala nätverket på grund av "en oroande ökning av desinformation och hatprat".

Linda Yaccarino, VD för X, försökte kontrollera skadorna efter Musks inlägg nyligen, utan att nämna hans namn eller hänvisa till hans tweet. De konton som Media Matters hittade som postade antisemitiskt material kommer inte längre att kunna tjäna pengar och de specifika inläggen kommer att märkas som "känsligt media", enligt ett uttalande nyligen från X.

Yaccarino anställdes av Musk för att återuppbygga banden med annonsörer som flytt efter att han tog över, oroliga över att hans minskning av innehållsrestriktioner tillät hatfullt och giftigt tal att blomstra, vilket skulle kunna skada deras varumärken.

Falska videor

Musk har anklagats för att tolerera antisemitiska meddelanden på plattformen sedan han köpte den i november 2022, och innehållet på X har granskats mer noggrant sedan kriget mellan Israel och Hamas började förra månaden, med falska videor och desinformation som sprids.

Musk sade också på onsdagen att Anti-Defamation League, en judisk medborgerlig ideell organisation, främjade hat. ADL har tidigare anklagat Musk för att tillåta antisemitism och hatprat att spridas på plattformen och att förstärka budskap från nynazister och vit makt-anhängare som vill förbjuda gruppen. Som svar har Musk odlat en månader lång fejd med organisationen och hotat att stämma dem.

Källa: Guardian