Akiem och Newag tecknar jätteavtal om nya elektriska lok

Dragon-2-loken representerar den senaste generationen av godstågslok och är designade för hållbar och energieffektiv transport. De uppfyller de tekniska specifikationerna för interoperabilitet och kan dra tåg upp till 4 200 ton. Foto: Newag S.A.

Akiem, en ledande europeisk aktör inom lokuthyrning, har tecknat ett kontrakt med Newag för leverans av 30 Dragon-2 elektriska lokomotiv, med möjlighet att beställa ytterligare 50. Kontraktet, signerat den 16 september 2023, omfattar 10 multiströmslok och 20 likströmslok, alla utrustade med Last-Mile-moduler.

Denna stororder stärker Akiems position på den centrala europeiska marknaden. De 10 multiströmsloken är godkända för användning i Polen, Tjeckien och Slovakien, medan de 20 likströmsloken även tillåter gränsöverskridande tillträde till tjeckiska och slovakiska stationer. Dessutom ingår en åttaårig underhållsavtal från leveransdatumet.

Dragon 2 och dess Last-Mile-moduler uppfyller de strängaste utsläppsstandarderna och är utrustade med motorer som är kompatibla med HVO-bränsle.

Tillförlitliga lok

Zbigniew Konieczek, VD för Newag S.A., uttrycker sin glädje över att Akiem valt deras plattform och ser detta som ett bevis på tilliten till deras lok.

Fabien Rochefort, VD för Akiem, betonar att de underhållna Dragon-2-loken kommer att möjliggöra utvecklingen av nya godstransporttjänster i Centraleuropa, vilket tillåter tyngre och snabbare tåg som uppfyller högsta säkerhets- och tillförlitlighetsstandarder. Last-Mile-modulerna kommer även att främja övergången från diesel till mer miljövänlig elektricitet på delvis elektrifierade sträckor.

Det maximala totalvärdet för ordern uppgår till cirka en halv miljard euro, inklusive underhållstjänster.

Källa: Newag S.A