Norska Oda och Mathem går samman

Oda och Mathem har sedan tidigare gemensamma ägare i Kinnevik och Verdane. Foto: Mathem

Mathem, som är en Matbutik på nätet, har nu gått samman med Oda, en Norsk motsvarighet. Tillsammans skapar de en ny nordisk marknadsledare inom e-handel av dagligvaror med en total omsättning på över 5 miljarder kronor. Verksamheten i Sverige fortsätter under varumärket Mathem.

Båda företagen, Mathem sedan 2006 och Oda sedan 2013, har varit ledande inom e-handel av dagligvaror med hemleverans på sina respektive marknader. Affären markerar ett viktigt steg för båda företagen i deras strävan efter lönsamhet.

Johan Lagercrantz, Mathems Managing Director, betonar att sammanslagningen möjliggör ökad effektivitet och förbättrat kunderbjudande genom Odas logistikplattform, särskilt vad gäller pris och kvalitet. I den nya bolagsstrukturen kommer Mathem att integreras som en svensk del av Oda Group, med fortsatt ledning från Johan Lagercrantz och expertis från Odas André Knüppel inom logistikplattformen. Oda Groups VD, Karl Munthe-Kaas, ser detta som en revolution för e-handel av dagligvaror i Norden och förväntar sig förbättringar inom kvalitet, effektivitet och kundupplevelse.

Denna sammanslagning förväntas skapa stordriftsfördelar, med en omsättning på över 5 miljarder kronor, som gynnar kunderna genom förbättrad prisnivå och kvalitet. Mathem fortsätter också sitt samarbete med Dagab för att bredda och förbättra sitt sortiment till kunderna.

Kinnevik och Verdane, gemensamma ägare till både Oda och Mathem, stödjer affären tillsammans med övriga stora aktieägare som Axfood och Summa Equity.