Einride lanserar Smartcharger Station i Rosersberg för tyngre transporter

Flera stationer är under uppbyggnad för att tillgodose det ökande laddbehovet för tunga transporter i Sverige. Foto: Einride

Einride öppnar sin första Smartcharger Station i Rosersberg i partnerskap med Polar Structure för att etablera en global laddinfrastruktur för tyngre transporter.

– Det här är en viktig del av det transformationsprogram vi erbjuder kunder för att snabbt, enkelt och kostnadseffektivt kunna ställa om till intelligent, tung elektrisk transport. Vi är stolta över att göra den här satsningen tillsammans med Polar Structure och att stationen även kommer vara öppen för allmänheten, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

– Att effektivisera transportkedjorna är avgörande för samhällets funktion och minskade utsläpp. Elektrifiering ger möjligheter att skapa en hållbar infrastruktur och minska utsläppen, speciellt i stora städer. Det är glädjande att vi nu har öppnat laddstationen i Rosersberg och kan påskynda övergången till ett elektrifierat transportsystem, vilket kommer att bidra till minskad miljöpåverkan från sektorn, säger Tobias Emanuelsson, vd och grundare av Polar Structure.

Designad för förarupplevelsen, inkluderar stationen interaktiv belysning för att guida och visa fordonets laddstatus. En förarlounge erbjuder realtidsinformation via skärmar, en dedikerad app och toalett, dusch och kök.

Belägen på Järngatan 27, Rosersberg, erbjuder den nio laddpunkter med dynamisk kapacitet upp till 800 kW, och rymmer åtta lastbilar samtidigt.

Stationen har två områden: Charge & Go för snabb laddning och Charge & Park för övernattningsladdning.

Från början drivs stationen av vindkraft och planerar att övergå till vattenkraft 2024. Integration med Einride Saga möjliggör avancerade energiprognoser för hållbar energiförbrukning.

Utöver Rosersberg planeras fler stationer i Sverige för att möta det ökande laddbehovet. Nästa i Varberg under 2024, som en del av Nordic Link-nätverket.

Finansieras delvis av Klimatklivet och NextGenerationEU.