Ett sällsynt direkt tal från ryska transportministern: - Sanktioner har förstört vårt lands logistik

Kamaz-lastbilar i Volgograd Oblast, Ryssland. Foto: Wikipedia Common, kredit: Hög kontrast

Enligt transportministern har de ryska myndigheterna fått titta på nya alternativa handelsvägar för godstransporter.

Den ryska transportministern Vitali Savelyev säger att sanktionerna från väst har orsakat allvarliga logistiska problem för landet. Ministerns erkännande av den skada som sanktionerna förorsakat Ryssland kan anses vara exceptionell.

Nyheten från den ryska statliga nyhetsbyrån Tass rapporterades nyligen av bland annat CNN och The New York Times.

– De nuvarande sanktionerna mot Ryska federationen har praktiskt taget brutit all logistik i vårt land, sa Saveliev, som besökte staden Astrakhan i södra Ryssland nyligen.

De sanktioner som Europeiska unionen infört mot Ryssland har riktats mot till exempel rysk land-, sjö- och flygtrafik i Europa.

Enligt Saveliev har de ryska myndigheterna varit tvungna att titta på nya alternativa handelsvägar för godstransport. En internationell transportkorridor (International North–South Transport Corridor, INSTC) skulle vara lämplig för detta, som förbinder Indien via Iran med länderna i Centralasien och Europa.

USA och EU har bland annat stängt ryska banker från den västra marknaden till följd av det angreppskriget i Ukraina som landet startat. Dessutom har hundratals internationella företag antingen avbrutit sin verksamhet i Ryssland eller lämnat landet helt.

Den ryska centralbanken har också tidigare sagt att "ryska företag har betydande svårigheter när det gäller produktion och logistik."

I våras höll Elvira Nabiullina, chef för den ryska centralbanken, ett tal till underhuset i det ryska parlamentet, eller Duman, där hon målade upp en ganska negativ bild av framtiden för landets ekonomi under sanktioner.

Nabiullina påminde om att praktiskt taget alla produkter som tillverkas i Ryssland är beroende av importerade utländska komponenter.

Enligt olika medier bad Nabiullina president Vladimir Putin att avgå från sin post som chef för centralbanken efter att Ryssland inlett en attack mot Ukraina. Putin ska ha vägrat att acceptera avgången. Uppgiften har varit ytterst svårt att få bekräftad.

Källor: Tass/ CNN och The New York Times.