ABB lanserar industriell utbildningsrobot

ABB utökar sitt utbildningsutbud med lanseringen av IRB 1090 Foto: ABB

ABB Robotics utvidgar sitt utbildningserbjudande i och med lanseringen av IRB 1090. Den industriella utbildningsroboten 1090, som verifierats av det globalt erkända utbildningsinstitutet STEM.org, är framtagen för att höja kompetensen hos studenter och ge dem en konkurrensfördel när de ska söka jobb. Den nya utbildningsroboten utgör en viktig del av företagets bredare utbildningserbjudande, som innefattar ytterligare industrirobotar, utbildningspaket och nästa generations styrenheter samt marknadsledande programmerings- och simuleringsprogramvara.

– I vår globala undersökning 2023 som besvarades av 2 301 utbildare inom området menar 80 procent att robotar och automation kommer att forma framtiden för arbetsmarknaden de kommande tio åren. Det är dock bara ett av fyra utbildningsinstitut som i nuläget använder sig av robotar i utbildningsprogrammen. Som världens största tillverkare av industrirobotar är vi beslutna att göra vår del för att göra robotar tillgängliga för alla och utbildningsroboten IRB 1090 är en viktig del i detta åtagande och gör det möjligt för oss att tillgodose den ökande efterfrågan på industrirobotar inom utbildningsområdet, säger Craig McDonnell, chef för Business Line Industries på ABB Robotics.

Företagets IRB 1090 har en räckvidd på 580 mm och en nyttolast på 3,5 kg och tillsammans med 10 procent mindre klimatavtryckoch 20 procent lägre vikt jämfört med föregångaren vilket gör den enkel att flytta, installera och placera i en anläggning. Utbildningsroboten ger tillsammans med företagets ultratunna styrenhet OmniCoreTM E10 fler funktioner så att studerande kan finslipa sina färdigheter i den senaste robotutvecklingen, inklusive rörelsestyrning, TrueMove, QuickMove, Externally Guided Motion samt energibesparande lösningar för återmatning från elnätet.

bild
80 procent av deltagarna i undersökningen att robotar och automation kommer att forma framtiden för arbetsmarknaden de kommande tio åren. Foto: ABB

Studerande som använder roboten och styrenheten får också lära sig hur robotautomation kan driftsättas i olika sektorer och tillämpningar. Utbildningsinstitutioner, robotåterförsäljare och systemintegratörer kan utforma och anpassa ett antal olika applikationsceller, som montering, materialhantering, bågsvetsning och dispensering.  Det kan innefatta olika tillbehör som inspektionskameror, gripare, arbetsstycken, lagerbockar och flyttbara vagnar för specifika krav.

Som en del av företagets satsning på att göra robotar tillgängliga för alla ingår 100 kostnadsfria premiumlicenser för RobotStudio® vid köp av roboten IRB 1090. RobotStudio® är ett virtuellt verktyg som studerande kan använda för att lära sig grunderna i robotprogrammering redan innan man köpt in en fysisk robot.

Företaget arbetar med utbildningsinstitutioner i över 40 länder för att hjälpa studerande för att hjälpa studerande att lära sig grunderna i robotprogrammering, och utbildar över 30 000 studerande från skolor, gymnasier och universitet runt om i världen varje år.

bild
Den nya roboten IRB 1090, som verifierats av STEM.org, är framtagen för att vidareutbilda studerande inför framtidens arbetsmarknad. Foto: ABB