Ny tillvalstjänst tillgängliggör skärpt identitetskontroll

Foto:DHL

DHL i Sverige tillgängliggör skärpt identitetskontroll då man lanserar tillvalstjänsten Personlig utlämning. Tekniskt innebär det att i de fall avsändaren har begärt tillägget Personlig utlämning kan endast den som står som mottagare på ett paket hämta ut det hos sitt paketombud, detta efter att ha legitimerat sig på plats. Det går alltså inte att hämta ut sändningen med bud eller fullmakt.

– Det finns en tydlig efterfrågan på att hårdare kontrollera paketutlämning, vilket kan vara nödvändigt i de fall där innehållet enbart är avsett för mottagaren - till exempel när det gäller receptbelagda mediciner eller andra varor som kräver ålderskontroll", berättar Emil Sundkvist, Produktchef B2C på DHL eCommerce Solutions.

Nya sätt att legitimera sig förenklar på plats
Legitimering hos företagets Paketombud kan göras med ett antal alternativ. Självklart med mobilt BankID, men sedan en tid tillbaka även med Freja e-ID och den nya tjänsten Digitalt ID-kort från BankID. Den sistnämnda fungerar som en BankID-identifiering med möjlighet att se en ansiktsbild på kunden. Digitalt ID-kort aktiveras med kundens svenska pass eller nationellt ID-kort, som verifieras elektroniskt mot Polisen. Ansiktsbilden från ID-handlingen används för det digitala ID-kortet.