Nu lanserar de sin första medelstora eldrivna grävmaskin

EC230 Electric lanseras i Europa. Foto: Swecon

Den första medelstora eldrivna grävmaskinen från Volvo Construction Equipment är nu tillgänglig för utvalda kunder i Europa – och ger en mer hållbar drift med mindre buller och utsläpp.

Den eldrivna grävmaskinen EC230, en av endast ett fåtal större batterielektriska grävmaskiner i branschen, har redan visat sig framgångsrik i en mängd olika kommersiella applikationer i både Europa och Asien. Efter att först ha lanserats i Kina år 2021 och i Norge år 2022 är den nu kommersiellt tillgänglig för utvalda kunder i Europa.

Under 2023 körs grävmaskinen hos ett fåtal svenska kunder i lämpliga applikationer för att sedan under 2024 rullas ut på bredare front genom olika former av hyreslösningar till kunder som har uppdrag eller arbetar i projekt där det finns krav på utsläppsfri drift.

23-tonsgrävaren levererar samma prestanda som sin konventionella dieselmotsvarighet men utan lokala utsläpp, med avsevärt lägre buller och vibrationer och med förbättrad manövrerbarhet.

Bättre för miljön och bra för affärerna
Att minska skadliga utsläpp och störande buller är inte bara bra för de på arbetsplatsen och för det omgivande samhället, utan kan även bidra till målen för koldioxidutsläpp. Faktum är att grävmaskinen är så effektiv – även inräknat den energi som går åt för att producera batterierna – att de totala utsläppen ändå är lägre än dieselvariantens.

Hållbarhet och prestanda
Maskinen drivs med litiumjonbatterier och har konstruerats för att klara en hel arbetsdag på åtta timmar, med en snabbladdning med hög effekt under lunchtimmen. Som allround-maskin är den konstruerad för en rad olika uppgifter, inklusive utgrävning, schaktning och planering för platsförberedelser i byggnadssegmentet, såväl som för avfalls- och skrothantering i återvinnings- och avfallssegmentet.
 

bild
Grävmaskinen drivs med litiumjonbatterier Foto: Swecon

EC230 Electric är utrustad med en CCS2-kontakt, vilket är en standardkontakt som är tillgänglig i de flesta europeiska länder och som gör det möjligt att ladda maskinen och använda den praktiskt taget var som helst med hjälp av alla tillgängliga laddare på marknaden.

bild
Det är den första av Volvo CE:s grävmaskiner i mellanklassen som går på el. Foto: Swecon