Allt fler vill semestra med husbil och husvagn

Ett växande intresse för att semestra med husbil eller husvagn. Foto: Forsbergs

Sex av tio svenskar kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn, det är mer än för ett år sedan. För de allra flesta är det friheten som lockar. Det visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Även om nyregistreringarna av husbilar minskade förra året blev 2022 det femte starkaste försäljningsåret under de senaste tjugo åren, enligt siffror från Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund – HRF.

”Man ska ha husvagn…”. Ja, Macken-referensen är faktiskt lika passande nu som 1986. Intresset för att semestra med husbil och husvagn fortsätter att vara högt. Trenden bekräftas av en färsk undersökning från Forsbergs Fritidscenter. Sex av tio (62 procent) svarar att de kan tänka sig semestra med husbil eller husvagn, eller att de redan gör det. När samma undersökning gjordes för ett år sedan låg siffran på 55 procent.

– Det finns ett växande intresse för att semestra med husbil eller husvagn. Inte minst ser vi det hos yngre och barnfamiljer. Många blev fast under pandemin och trenden har fortsatt därefter. När fler söker efter ett mer ekonomiskt sätt att semestra på är husbil eller husvagn ett av de mest självklara valen. Det är billiga övernattningar och lagar man maten själv blir det oftast inte så mycket dyrare än om man stannar hemma, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Den stora gruppen köpare består fortfarande av medelålders och äldre par, påpekar Jonas Karlsson. Men att det är många yngre som lockas av en semester på hjul är ändå tydligt. Andelen som aldrig åkt husbil eller husvagn men som är villiga att testa, är allra störst i gruppen 18–34 år – så mycket som varannan (50 procent). Detta kan jämföras med 34 procent bland 56-79-åringarna.

Vill åt frihetskänslan
Friheten är den största tjusningen, det tycker fler än åtta av tio (84 procent). Även det lite högre än i fjol (80 procent). Jonas Karlsson tror att lågkonjunkturen är en bidragande faktor. När allting målas i svarta färger ökar vårt behov av att resa och känna frihet, menar han.

– Att ha husbil eller husvagn ger oslagbar frihet och rörelsefrihet och det har nog blivit ännu viktigare nu när vi håller hårdare i plånboken och konsumerar mindre. Sedan är det bekvämt och enkelt, vilket ökar oberoendet ytterligare. Båt- och sommarstugeägare är ingen ovanlig syn i våra hallar. Man har tröttnat på det ständiga underhållet och vill kunna njuta mer av sin lediga tid, säger Jonas Karlsson.

Andra viktiga skäl som nämns är möjligheten att göra olika aktiviteter (44 procent) och att det är ett prisvärt sätt att semestra på (31 procent).

Kan du tänka dig att semestra med en husbil/husvagn?
Ja, men jag har aldrig gjort det, 45 procent
Ja, jag gör redan det, 17 procent
Nej, 31 procent
Vet ej, 7 procent
Ja (summering), 62 procent

Varför vill du semestra med husbil/husvagn?
Frihet att ta mig vart jag vill 84 procent
Gemenskap, 12 procent
Prisvärd semester, 30 procent
Möjlighet att göra olika aktiviteter, 48 procent
Träffa nya människor, 7 procent
Tryggt, 6 procent
Annat, 6 procent
Vet ej, 1 procent

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 31 mars-3 april 2023. Totalt intervjuades 1048 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.