DAF Trucks hade ett fantastiska resultat under förra året

DAF Trucks ser tillbaka på ett utmärkt år. Nya rekord har satts, både i den europeiska marknadsandelen och produktionsvolymen. Foto: DAF Trucks

Med en marknadsandel på 17,3 procent på den europeiska marknaden för tunga lastbilar och en total produktion på 68 000 enheter har DAF Trucks satt nya rekord under 2022. Prestationen återspeglar den höga efterfrågan på transport som ett resultat av en stark ekonomi samt de stora framgångarna för den nya generationens DAF-lastbilar i serierna XD, XF, XG och XG.

Under 2022 lanserade företaget den nya generationens DAF XD som representerar en ny generation fordon för distribution och yrkestrafik. Den mångsidiga DAF XD sätter nya standarder för säkerhet, effektivitet och förarkomfort. Därför utsågs den till ”International Truck of the Year 2023” av en oberoende jury bestående av ledande europeiska transportjournalister. 

På lastbilsmässan IAA presenterade företaget en helt ny generation av de batteridrivna ellastbilarna XD och XF med räckvidd på 500 kilometer utan utsläpp. De börjar produceras i april 2023 i en helt ny monteringsfabrik för eldrivna lastbilar som byggts i Eindhoven.

Rekordproduktion av 68 000 lastbilar
Trots materialbristen som påverkade hela fordonsindustrin förra året fortsatte DAF produktionen och ökade till och med produktionstakten, vilket resulterade i rekordvolymer förra året. Under 2022 producerades cirka 56 000 medelstora och tunga lastbilar i serierna CF, XF, XG och XG+ och cirka 12 000 distributionslastbilar i serien LF vilket innebar ett nytt produktionsrekord.

Försäljning utanför Europa
DAF sålde fler än 7 500 lastbilar utanför EU under 2022. I Taiwan är DAF fortsatt marknadsledande bland europeiska tillverkare på marknaden för tunga fordon. I Israel, Colombia, Ecuador och Australien uppnåddes försäljningsrekord för lastbilar.

En lovande start på 2023
”Vi uppskattar att de europeiska nyregistreringarna av lastbilar på marknaden för tunga lastbilar (över 16 ton) 2023 kommer att ligga i intervallet 270 000–310 000 lastbilar”, säger Harald Seidel, vd för DAF Trucks.