DAF öppnar monteringsfabrik för eldrivna lastbilar

Foto: Nordic Truckcenter

DAF utökar sin produktionsanläggning med en ny monteringsfabrik för eldrivna lastbilar i Eindhoven där produktionen av den nya generationens DAF XD och XF Electric drar igång den här våren. Dessa helt eldrivna fordon har en räckvidd på över 500 utsläppsfria kilometer, vilket representerar ett viktigt steg för DAF i jakten på renare vägtransport.

Den helt nya monteringsfabriken för de elektriska lastbilarna är placerad på DAF:s fabriksområde i Eindhoven. Det tog arton månader att bygga den här fabriken. De första ellastbilarna i serierna DAF XD och XF Electric rullar ut från monteringslinjen i vår. DAF förväntar sig att produktionen ökar till flera tusen fordon per år under de kommande åren, i linje med den ökande efterfrågan på helt eldrivna lastbilar.

4x2- och 6x2-dragbilschassin och chassin med hytt
Grunden för varje ny generation elektriska DAF-lastbilar är en så kallad glider, ett chassi utan drivlina men med hytt. Glidern är tillverkad på DAF:s huvudproduktionslinje för lastbilar. 4x2- och 6x2-dragbilschassin och chassin med hytt färdigställs sedan till ellastbilarna XD och XF Electric i en produktionsprocess med åtta steg på monteringslinjen för ellastbilar.

Två monteringslinjer
Den nya fabriken har två monteringslinjer. Batterienheterna monteras på delmonteringslinjen medan alla högspänningskomponenter, inklusive batterier och drivlinor monteras på på chassit på huvudlinjen. Noggranna kontroller utförs därefter på slutstationerna för att säkerställa att lastbilen är i perfekt skick.

Skräddarsydda
Precis som alla DAF-fordon skräddarsys ellastbilarna XD och XF Electric för att passa varje enskild kunds önskemål. Det är därför de elektriska drivlinorna från PACCAR är modellanpassade. Förutom tillgängligheten av två PACCAR EX-motorer (med sex olika prestandaklasser) kan batterienheterna monteras på olika positioner på chassit, beroende på kundens krav. Det garanterar maximal flexibilitet för karossbyggare.

bild
Ellastbilarna DAF XD och XF Electric lanserades på IAA-mässan i Hannover i september 2022. Ellastbilarna är utrustade för snabbladdning och även den största batterienheten kan laddas från 0 procent till 80 procent på lite mer än 45 minuter. Foto: Nordic Truckcenter