Framtidens utmaningar och lösningar på årets Science Week

Avslutningen av Science Week förra året. Foto: Fredrik Sederholm

Sverige är mitt i en omställning – till morgondagens samhälle, framtidens transporter och hållbar industri. På Science Week möts Sveriges ledande industriföretag, akademi och offentlig sektor för att presentera, diskutera och visa på framtidens lösningar på vår tids största utmaningar.

Science Week arrangeras för sjätte året i rad av AstraZeneca, KTH, Scania, Södertälje kommun och Södertälje Science Park, tillsammans med ett 30-tal medarrangör. I år sker evenemanget både digitalt över hela landet och fysiskt på plats i Södertälje. Det är öppet för alla, det äger rum 1–3 februari och är helt kostnadsfritt.

I år handlar programmet om de globala hållbarhetsmålen, med extra fokus på elektrifiering, kompetensutveckling och industriell omställning. Under invigningen av årets upplaga talar bland annat Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson och KTH:s rektor Anders Söderholm.

– Tiden är knapp och vi behöver växla upp arbetet mot en hållbar värld. Vi tror att nyckeln är samverkan för att lära av varandra, skapa innovationskraft, engagemang och inspiration – och det är precis det som är syftet med Science Week, säger Eva Helén, ansvarig för Science Week.

Besök i smarta fabriker, utbildningsminister och framtidens mat
Under årets program kommer besökarna och tittarna kunna ta del av över 60 programpunkter. Bland annat kan besökarna göra ett studiebesök hos Scanias smarta fabrik, lyssna till när utbildningsminister Mats Persson (L) diskuterar framtidens kompetensförsörjning och provsmaka en lokalproducerad mjukglass toppad med framtidens proteinkälla – mjölmask.

– För att klara omställningen behöver vi ha breda anslag – därför är det extra roligt att kunna erbjuda ett så pass brett program. Ta del av den senaste forskningen inom hållbar produktion, lyssna på spännande framtidsvisioner kring stadsutveckling och lyssna på entreprenörer som delar med sig av sitt hållbarhetsarbete och mycket, mycket annat, säger Eva Helén.

– Missa dessutom inte att provsmaka som är toppad med mjölmask – om du vågar!