Kungsbackas invånare får låna elcykel av kommunen

Trafikingenjör Andréa Palmberg på elcykeln Ecoride ambassador, som är modellen som lånas ut. Foto: Kungsbacka kommun

I vår kommer Kungsbackas invånare att få möjlighet att låna elcykel för att testa på ett nytt alternativt resesätt. Projektet är ett samarbete med Västtrafik och syftet är att ge invånarna en möjlighet att testa hur en elcykel fungerar i deras vardag och visa upp ett alternativt och mer miljövänligt resesätt än bilen.

”Det ska bli superkul att dra i gång detta projekt, vi vill erbjuda våra invånare en möjlighet att ta sig fram på olika hållbara sätt och vi hoppas att det är många som tar chansen och ansöker. ”, säger Magnus Bengtsson, trafiksamordnare för projektet.

Det är ett begränsat antal cyklar som delas ut under två utlåningsperioder. Den första perioden är 21 mars till 4 maj och den andra perioden börjar 4 maj och slutar 20 juni. Invånare kan söka till antingen en av perioderna eller båda två. För att ansöka behöver du vara folkbokförd i Kungsbacka, ha en hemförsäkring som täcker lånet av cykeln och själv stå för cykellås. Cykeln du lånar är en damcykel av modell Ecoride ambassador.

”Det finns många fördelar med en elcykel, du kan exempelvis cykla längre sträckor på kortare tid än med en vanlig cykel, utan att du behöver bli svettig. Du får även frisk luft och kan själva välja hur mycket motion du vil ha genom att ställa in assistansen efter behov samtidigt som du gör miljön en tjänst.” säger Andréa Palmberg, trafikingenjör och drivande i projektet.

Att låna ut elcykel är ett av kommunens arbeten för att öka det hållbara resande. Förra sommaren genomförde kommunen ett liknande projekt, tillsammans med Västtrafik, där vi lånade ut vikcyklar. Sedan många år tillbaka har även kommunen erbjudit invånare att få dubbdäck till vinter i projektet vintercyklist.

Källa: Kungsbacka kommun