Volvo Construction Equipment investerar i produktion av elektriska hjullastare

Foto: SWECON

Som en del av ambitionen att förändra industrin genom hållbara lösningar aviserar Volvo Construction Equipment en investering i produktion av elektriska hjullastare i sin fabrik i Arvika.

  • Arvikafabriken i Sverige är specialiserad på tillverkning av medelstora och stora hjullastare och där har man redan varit framgångsrika med att minska sina koldioxidutsläpp.
  • Investeringen på 65 miljoner SEK från Volvokoncernen kommer att möjliggöra en introduktion av elektriska hjullastare i produktionen.
  • Det är en milstolpe i företagets ambition att vara helt fossilfritt år 2040. Förändringen kommer också bidra till att uppfylla Volvo CE:s mål att 35 % av de sålda maskinerna ska vara elektriska år 2030.

Investeringen på 65 miljoner kronor från Volvokoncernen kommer att göra det möjligt för Arvikafabriken – som är specialiserad på tillverkning av medelstora och stora hjullastare – att utöka sin anläggning med en ny byggnad för att möjliggöra en stegvis introduktion av nya eldrivna hjullastare.

Endast en kort tid efter tillkännagivandet om att investera i elektriska dumperlösningar i företagets produktionsanläggning i Braås, är utvecklingen i Arvika också en fingervisning om att Volvo CE har åtagit sig att leverera fler hållbara lösningar för kunder inom alla sina produktlinjer – och är dedikerade till att driva den förändringen framåt här och nu. Dessa tillkännagivanden är en del av en investeringsstrategi som gör att Volvo CE kan utveckla elektriska lösningar i flera av sina produktionsanläggningar, inklusive Konz i Tyskland, Belley i Frankrike och Changwon i Sydkorea, där andra eldrivna maskiner tillverkas.

Platschef Mikael Liljestrand säger:

”Det här är en tydlig signal om vårt engagemang för att bygga den värld vi vill leva i. Det är mer än 40 år sedan vi senast investerade i en ny byggnad och vad är bättre nu än att investera i vår framtid, vår planet och nästa generation. Vi vet att detta inte bara är viktigt för våra kunder och andra intressenter, som med rätta har höga förväntningar på oss, utan det ligger oss också varmt om hjärtat att vara en del av något större i att bygga vår framtid.”