ForSea köps upp

Varje år transporterar ForSea över sex miljoner passagerare mellan Helsingør och Helsingborg. Foto: ForSea

Med stöd av EQT Infrastructure har Molslinjen ingått ett definitivt avtal om att förvärva ForSea från Igneo Infrastructure Partners. ForSea är den enda operatören av ”Roll-on/Roll-off-färjor” mellan Helsingør och Helsingborg och tillhandahåller färjeförbindelse via en färjelinje strategiskt placerad vid punkten med det kortaste avståndet mellan de två länderna.

ForSea-färjorna utgör en "flytande bro" och är en integrerad del av transportinfrastrukturen i Norden. Varje år transporterar ForSea över sex miljoner passagerare, en miljon personbilar och 450 000 lastbilar över sundet. Bolagets flotta består av fem färjor, varav två elektriska och en tredje som är planerad för eldrift – vilket innebär att ForSea är på god väg mot att göra flottan CO2-neutral inom detta decennium.

– ForSea är ledande inom sin bransch och visar att det är möjligt att driva en hållbar färjelinje som samtidigt skapar fina resultat. Hållbara transporter är framtidens modell och ForSea kommer fortsätta arbetet med att gå i bräschen för den gröna resan, säger Kristian Durhuus CEO på ForSea.

– Vi är otroligt stolta över ForSeas utveckling och vad vi har uppnått under vårt 8-åriga ägande. En global branschledare inom CO2-neutralitet, en stark och motståndskraftig verksamhet som klarar av pandemier, och en modern och pålitlig infrastrukturoperatör. ForSea har en ljus framtid framför sig, säger Hamish Lea-Wilson, partner på Igneo Infrastructure Partners.

Molslinjen köptes av EQT Infrastructure 2021 och bolaget har cirka 1 200 anställda. Varje år transporterar Molslinjen cirka 8 miljoner passagerare via sina nio färjelinjer från Danmark. EQT har omfattande erfarenhet av att utveckla företag inom transport och logistik med fokus på hållbarhet och långsiktigt ägande.

– ForSea är ett attraktivt och välskött färjerederi. På samma sätt är ForSea och Molslinjen båda viktiga transportlänkar i Norden med ett mycket kompletterande utbud av tjänster och expertis inom sina respektive organisationer. Vi ser fram emot ett nära samarbete mellan Molslinjen och ForSea där vi kan utbyta lärdomar och fortsätta tillväxtresan mot en hållbar ledande aktör i regionen, säger Carsten Jensen, vd på Molslinjen.

– ForSea är en stark aktör inom det nordiska färjesegmentet där bolagets rutt utgör en viktig del av regionens kritiska infrastruktur. Den flytande bron förbinder människor och företag i Europa, och förenar Sverige med kontinenten. ForSeas investeringar inom hållbarhet och erfarenhet från att operera elektriska färjor är helt i linje med EQT:s investeringsmandat. Vi ser fram emot att fortsätta investera i ForSea och stötta bolaget på dess hållbarhetsresa, säger Carl Sjölund, ansvarig partner på EQT.