Levererar läkemedel i obruten kylkedja

Gordon Delivery levererar receptbelagda läkemedel i obruten kylkedja. Foto: MEDS

Det mobila apoteket, MEDS, lanserar ett samarbete med Gordon Delivery vilket möjliggör leverans av receptbelagda läkemedel i obruten kylkedja ända hem till dörren i 90 procent av landet. Kravet på kylkedja omfattar bland annat en del receptbelagda läkemedel för bland annat cancer och diabetes.

– Att vi nu erbjuder kylleveranser till fler hushåll kommer att underlätta många människors vardag, säger MEDS vd Björn Thorngren. Det har tidigare varit svårt för apotek att leverera vissa läkemedel i och med kraven på obruten kylkedjaNu erbjuder MEDS dettavilket kommer hjälpa många kroniker. Kylda läkemedel står för 21 procent av marknaden för receptbelagda läkemedel i Sverige enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 

Än en gång pekar Postnords e-barometer på att apoteksbranschen är det stora utropstecknet när det kommer till e-handelns utveckling. För trots att den svenska e-handeln som helhet backar, går apoteken mot strömmen och ökar fyra procent online under perioden.  

En del allvarliga sjukdomar behandlas med läkemedel som kräver kylda leveranser, vilket är något som apoteken historiskt inte har haft möjlighet att leverera hela vägen hem. Något MEDS vill ändra på.  

– Samarbetet med Gordon innebär att vi kan erbjuda kylleveranser till 95 procent av våra kunder och därmed erbjuda en stor del av befolkningen en högre tillgänglighet av livsviktiga läkemedel. Något som kommer ha en positiv inverkan på många människors dagliga liv, säger Björn Thorngren, grundare och vd på MEDS. 

Gordon Delivery är en logistikaktör som grundades 2015 och som i dag genomför närmare 600 000 leveranser av kylda matvaror och läkemedel varje månad. Företaget är specialiserade på digitaliserade flöden av temperaturreglerande leveranser till konsument. Samarbetet innebär bland annat att MEDS kunder erbjuds leverans av ett större utbud av läkemedel ända fram till dörren, däribland flera cancer- och diabetesläkemedel som inte tidigare levererats hem.