ELflyg kommer inom några år

Det svenska företaget Heart Aerospace utvecklar nu det första helt elektriska passagerarflygplanet ES-19. Bild: Heart Aerospace

En elflygsturné är precis genomförd i mellersta Sverige. Den har visat att vi om bara några år kommer ha elflyg på flera destinationer runt om i Sverige.

Med projektet Grön flygplats, har Svenska regionala flygplatser (SRF) nu genomfört en Elflygsturné i mellersta Sverige. Under två veckor har vi besökt flygplatserna Jönköping Airport, Norrköping Airport, Mora-Siljan flygplats, Dala Airport i Borlänge och Örebro Airport.

Det var elflygplanet Phoenix U15E från tjeckiska bolaget Pure Flight som stod för flygningarna under Elflygsturnén i mellersta Sverige. Troligtvis är det första gången en så pass omfattande elflygsturné har genomförts i Europa med ett elflygplan som Phoenix U15E. Just nu finns det bara några få tillverkade elflygplan i världen.

Vid elflygsturnén beskrev Mari Torstensson, som är projektledare för Grön flygplats, det omfattande klimatarbete som pågår vid våra regionala flygplatser. Alla våra flygplatser är eller är ganska nära att bli helt fossilfria i all sin egen verksamhet. SRF klimatarbete är en viktig del i hela flygbranschens mål att allt inrikesflyg ska bli fossilfritt 2030 och allt flyg som startar från Sverige ska bli fossilfritt 2045.

Med på Elfygsturnén var också David Hild, vd för Fly Greenfund, som beskrev det pågående klimatarbete som hela flygbranschen genomför. Inte bara om elektrifieringen utan om övergången till fossilfritt bränsle och om framtidens vätgasflyg. Medverkade gjorde även Christoffer Levandowski från Heart Aerospace, Det svenska företaget Heart Aerospace utvecklar nu det första helt elektriska passagerarflygplanet ES-19.

Heart Aerospace elflygplan ES-19 kommer kunna ta 19 passagerare, är betydligt billigare i drift än dagens motsvarande flygplan och väntas vara i drift 2026. Förutom att det blir helt fossilfritt, blir det mer lönsamt för flygbolag att operera och kommer då kunna skapa betydligt fler rutter än idag.     

Elflygsturnén visade hur nära vi är att skapa en helt ny inrikestrafik i Sverige. Fossilfria flygningar, fler flygningar och flyg till fler orter.