Pilotfacken säger ja till SAS-avtal

Tor Erik Schrøder/NTB: Samtliga av de skandinaviska pilotfacken har röstat ja till det nya kollektivavtalet. Arkivbild.

93 procent av de danska piloterna, med ett totalt deltagande på 89 procent, röstade ja till avtalet, enligt det danska facket. Avtalet har en löptid på drygt fem år och innebär bland annat en lönereduktion för piloterna och upp till 60 timmars arbetsvecka, från tidigare 47 timmar per vecka.

Piloterna lyckades däremot få igenom sin viktigaste fråga, att de SAS-piloter som varslades under pandemin skulle återanställas.

"Jag är otroligt glad över det stora stödet för avtalet – inte minst när vi har tagit oss igenom en sådan lång och hård konflikt. Medlemmarna har uppenbarligen förstått allvaret och det här visar hur stark sammanhållningen är bland piloterna", säger Henrik Thyregod, ledare för det danska pilotfacket, i ett pressmeddelande.

Efter veckor av mangling och över två veckors pilotstrejk lyckades SAS-ledningen och de skandinaviska pilotfacken till slut komma överens om ett nytt kollektivavtal den 19 juli. Men innan det kan träda i kraft är alla skandinaviska pilotfack tvungna att godkänna avtalet i medlemsomröstningar, vilket nu alltså skett.

Efter omröstningen måste avtalet även godkännas hos Svensk pilotförenings föreningsstyrelse. Ett slutgiltigt resultat väntas under kommande vecka.

Avtalet måste också godkännas av amerikansk domstol där SAS har ansökt om ett så kallat Chapter 11-förfarande, eller konkursskydd, i USA.

Om avtalet skulle ha röstats ned av medlemmarna hade konflikten blåst upp igen och parterna skulle ha blivit tvungna att återgå till förhandlingsbordet.