Tallink Grupp säljer lastfartyget Sea Wind till Rudniki Shipping

Tallink Grupp säljer lastfartyget Sea Wind. Foto: Tallink

Tallink Grupp meddelar att dess dotterföretag Tallinn Swedish Line har ingått ett avtal med Rudniki Shipping om försäljning av rederiets lastfartyg Sea Wind. Sea Wind har gått på linjen Muuga–Nordsjö, men kommer inte att vara kvar i Östersjön efter försäljningen. Fartyget har levererats till de nya i Paljassaare hamn i Tallinn.

Till följd av försäljningen har Tallink Grupp omorganiserat sin fraktverksamhet på linjerna Muuga–Nordsjö och Paldiski–Kapellskär. Rederiets fartyg Regal Star kommer nu att gå på linjen Muuga–Nordsjö enligt samma tidtabell som Sea Wind. Rederiets fartyg Sailor kommer att fortsätta att gå på linjen Paldiski–Kapellskär med extraturer.

– Självklart är vi ledsna över att vår gamla trotjänare Sea Wind, som fyller 50 år i år, lämnar vår flotta, men vi är glada att hon har ett nytt liv framför sig och kommer att segla vidare på andra hav med nya ägare. Jag vill tacka besättningen för att de har tagit så väl hand om henne i många år och sett till att hon har många års sjöfart framför sig, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp.

– Nu ska vi omorganisera vår lastfartygsverksamhet för att säkerställa att vi kan fortsätta att erbjuda samma kapacitetsnivå eller så nära samma kapacitetsnivå som möjligt både på linjerna mellan Estland och Finland samt Estland och Sverige, tillägger Nõgene.

Fartyget Sea Wind byggdes 1972 på varvet Helsingør Skipsværft i Helsingör i Danmark. I 25 år gick fartyget mellan Sverige och Finland. År 2015 började fartyget köra under estnisk flagg, och gick först i trafik på linjen Tallinn–Nordsjö och sedan på linjen Muuga–Nordsjö.