Maersk köper 110 elektriska lastbilar av Volvo

Maersk investerar i 110 Volvo VNR Electric-lastbilar Foto: Volvo

Volvo Lastvagnar i Nordamerika har vunnit en order på 110 Volvo VNR Electric-lastbilar från det globala logistikföretaget Maersk. Affären kompletterar en tidigare order på 16 fordon av samma modell och är den enskilt största beställningen hittills av Volvos eldrivna lastbilar. Beställningen kommer från Performance Team som ingår i Maerskkoncernen, och innebär att Volvo totalt ska leverera 126 eldrivna lastbilar till företaget. De första lastbilarna börjar levereras under det andra kvartalet 2022, samtliga 126 lastbilar planeras vara i drift senast Q1 2023.

– Vi är glada att få fortsätta samarbeta med Maersk kring hållbara transporter och att få spela en viktig roll när de ökar satsningen på eldrivna lösningar, säger Peter Voorhoeve, vd för Volvo Lastvagnar i Nordamerika.

De eldrivna lastbilarna kommer rulla i Kalifornien och användas för en mängd olika transportuppdrag såsom hamntransporter och lagerdistribution.

Volvo VNR Electric har en räckvidd på upp till 440 kilometer och energilagring på upp till 565 kWh. Sex batterier kan laddas till 80 procent på 90 minuter, fyra batterier på 60 minuter. Volvo VNR Electric tillverkas i Volvo Lastvagnars New River Valley-fabrik i Virginia, som tillverkar alla Volvolastbilar i Nordamerika.

Globalt har Volvo Lastvagnar satt upp målet att år 2030 ska 50 % av alla lastbilar som säljs vara elektriska.

– Vi är fast beslutna att leda skiftet mot eldrivna lastbilar. Volymerna är fortfarande små men vi ser ett snabbt växande intresse i Europa, Nordamerika och även andra delar av världen. Under 2021 tog vi emot beställningar, inklusive avsiktsförklaringar om att köpa, för mer än 1 100 lastbilar i över 20 länder. Det är helt klart på väg att bli en viktig konkurrensfördel för våra kunder att kunna erbjuda eldrivna, utsläppsfria transporter, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.