Ytterligare 50 elbussar till Västtrafik

Elbussarna börjar nu bli en del av västsvenskarnas vardag. Foto: Västtrafik

Västtrafik storsatsar på elektrifiering av kollektivtrafiken, vilket lett till att Västsverige redan har flest elbussar i Norden. Och nu står det klart att ytterligare 50 elbussar kommer till Göteborg från och med sommaren 2023. Elbussarna ingår i en upphandling som omfattar expressbusstrafik och områdestrafik på Hisingen. De nya avtalen har tilldelats Keolis.

– Elbussarna börjar nu bli en del av västsvenskarnas vardag. Den här upphandlingen är ytterligare ett steg mot Västtrafiks målsättning att all stadstrafik ska vara elektrifierad senast år 2030. Tillskottet av elbussar bidrar till att stadsrummet i Göteborg blir tystare och får renare luft, vilket vi tror kan locka ännu fler att börja resa hållbart med oss, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Hela upphandlingen omfattar totalt 176 bussar, varav 50 blir eldrivna. Övriga bussar kommer att gå på biogas eller biodiesel. I upphandlingen var det Keolis som lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. De nya avtalen startar i juni 2023 och juni 2024 och gäller till juni 2033. Värdet uppgår till 365 miljoner kronor per år, totalt 3,6 miljarder kronor för hela perioden.

Upphandlingen innebär också att expresslinjerna Svart, Röd och Lila byter namn till X5, X6 och X90. Även linjerna 176 och 177 döps om och kommer framöver kallas X76 och X77. De nya namnen är ett led i Västtrafiks arbete att göra det lättare för resenärer att hitta rätt.