Lidl Sverige och Einride accelererar elektrifieringen av transporter

Hittills har Lidl Sveriges elektriska lastbilar kört 81 807 kilometer. Foto: Lidl

Sedan samarbetet inleddes 2017 har Lidl Sverige och Einride tillsammans etablerat en ledande hållbar transportlösning vilken inkluderar elektriska lastbilar, mjukvara och laddningsinfrastruktur. Utvecklingsarbetet stod klart tidigare i år då de första butikerna började försörjas genom den nya transportlösningen. Hittills har Lidl Sveriges elektriska lastbilar kört 81 807 kilometer, vilket har minskat CO-utsläppen med hela 68,6 ton i jämförelse med om transporterna hade körts med en diesellastbil. Med den ytterligare kapacitet som Einride nu tillför Lidl räknar man med att spara in ytterligare cirka 180 ton varje år genom varuförsörjning till 20 butiker. 

– Vi är väldigt glada över att Lidl vill utöka sitt samarbete med oss och framförallt att de delar vår syn på att elektrifiering och automatisering är vägen framåt för en hållbar logistikkedja. Med vår hållbara transportlösning minskar vi CO2-utsläppen med 90 procent jämfört med diesel och att Lidl nu utökar sitt fokus på hållbara transporter är enbart goda nyheter, säger Robert Falck, vd på Einride. 

För att ytterligare minska klimatavtrycket har Lidl Sverige bland annat ökat fyllnadsgraden, har endast en transport av varor per dag till butikerna och på returresan fylls lastbilen med returgods och återvinningsbart material. Parallellt pågår arbetet med att minska och på sikt helt fasa ut fossila bränslen och öka elektrifieringen av transporter.

– Vi jobbar på bred front för att minska klimatavtrycket från vår logistik. Vårt nära samarbete med Einride är en viktig byggsten i detta arbete. Därför är vi väldigt stolta över att nu ta nästa steg tillsammans. Det gör verklig skillnad, säger Anna Pärsdotter, Logistikchef vid Lidl Sverige.