Samarbete för drönarleveranser i Norrtälje skärgård

Norrtälje kommun har många öar som utgör en utmärkt arena för att testa drönarleveranser. Foto: Solkattstudios

Startup-bolaget Aerit meddelar idag att de kommer testa drönarleveranser i Roslagen tillsammans med ICAx, RISE och Norrtälje kommun. Projektet har fått stöd av Vinnova genom utlysningen Drönare i klimattjänster för hösten 2021. Det ettåriga projektet förenar intressenter från näringsliv, forskning och innovation samt kommun för att studera möjligheter med drönarleveranser i sista milen transport och att påskynda implementeringen av klimatneutral logistik. 

– Drönarleverans har potential att minska utsläppen från last-mile logistik. Med minskad leveranstid bidrar det också till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden, vilket skulle kunna stödja beteendeförändringarna mot ett klimatneutralt samhälle. Med projektet kommer vi att forska om lösningspotentialen för att generera insikter om samhällsnyttan, säger Lei Chen, seniorforskare vid RISE som leder projektet.

– Vi är väldigt entusiastiska inför att vara med i det här projektet tillsammans med ICA-handlaren Peter Horwitz, ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel, och alla partners. Drönarleveranser befinner sig i en spännande utforskande fas, och vi känner att timingen är rätt för oss. För oss linjerar det väldigt väl med vår vision att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hållbara transporter” säger Emma Lindahl, co-lead på ICAx, ICA Gruppens innovationshubb.

Norrtälje kommun har många öar och stora landsbygder som utgör en utmärkt arena för att testa drönarleveranser.

– Norrtälje kommun är positiva till detta nytänkande projekt. Vi ser många fördelar för såväl företag som invånare i skärgården, landsbygden och i våra stadsdelar. Vi ser även att projektet har positiv inverkan på miljö och ekonomi, säger Daniel Klemserud, Näringslivsutvecklare, Norrtälje kommun.

Projektet bygger på Aerits drönarleveransplattform som syftar till att ge on-demand tillgång till ett nätverk av autonoma sky-kurirer inom en snar framtid.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner." sa Alexander Perrien, vd för Aerit. ” Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för dem i områden som täcks av våra tjänster, kompensera klimatpåverkan från sista milen leverans totalt sett och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare.”

Sedan företaget grundades i januari 2021 har Aerit nått milstolpar som inkluderar regulatoriskt godkännande för verksamhet under EASA SORA-ramverket, och framgångsrikt slutförande av Sveriges första kommersiella drönarleverans av mat i oktober 2021. Aerit planerar att lansera kontinuerliga leveranstjänster i utvalda områden runt om i Sverige under 2022.