Skånetrafiken inför expressbetalning

Nu kan bussresenärer i Skåne betala för sina resor utan att använda fysiska biljetter. Foto: Telia

Bussresenärer i Skåne kan nu betala för sin resa utan att använda fysisk biljett, kontanter eller kort. Tillsammans med Telia och teknikföretaget Ridango lanserar Skånetrafiken Express Mode för Apple Pay.

– Vi är stolta över att få vara en del av Skånetrafikens pågående insatser för att göra kollektivtrafiken enklare, säkrare och mer attraktiv för passagerarna. Om vi kan uppmuntra människor till att ta bussen istället för bilen genom att göra kollektivtrafiken smidigare kommer både koldioxidutsläppen och trängseln i våra städer att minska, säger Björn Hansen, IoT-chef på Telia.

Express Mode för Apple Pay innebär att Skånetrafikens kunder nu kan använda betalningsmetoden "tap-and-go” – genom att helt enkelt hålla sin iPhone eller Apple Watch intill biljettläsaren på bussen. Lösningen är en vidareutveckling av "Blippa" - den första kontaktlösa betaltjänsten i Norden. Kunder med Apple Pay kan gå på bussar och betala utan att behöva starta eller låsa upp sin enhet, öppna en app eller använda Face ID eller Touch ID. Du behöver inte ens bekräfta betalningen med Face ID, Touch ID eller din pinkod. Resenären behöver bara lägga till expressläget för ett av sina betalkort i sin Wallet.

Lösningen är ytterligare ett steg framåt när det gäller att förenkla för människor att välja kollektivtrafik. Expressläget möjliggör snabbare ombordstigning och mindre trängsel, minskar krångel med pengar, kort och biljetter och ökar säkerheten, eftersom passagerare inte längre behöver öppna sin väska eller plånbok för att åka kollektivt. Kunderna kan förlita sig på denna betalningsmetod även när enheten har slut på batteri eller är avstängd tack vare ”batterireserven”*.

Tanken är att om det ska bli enklare att bo och röra sig i städer och om samhällen ska bli mer hållbara, så bör alternativet att resa kollektivt vara ett enkelt val.

– Vi är mycket glada över att vara först i Skandinavien med Apple Pays expressläge på våra stadsbussar. Tillsammans med våra partners har vi jobbat intensivt för att göra detta möjligt, och det är väldigt roligt att nu se resultatet, säger Björn Pettersson, produktägare på Skånetrafiken.