East Capital köper distributionscenter i Vilnius

East Capital expanderar i Litauen. Foto: East Capital

East Capital Real Estates senaste fond, East Capital Real Estate IV, har förvärvat ett huvudkontor och distributionscenter i Vilnius som är fullt uthyrt till den regionala e-handelsledaren Pigu. Transaktionen är fondens fjärde förvärv och det andra i Litauen. Fonden äger sedan tidigare SEB’s estniska huvudkontor och logistikparken VIA 3L i Tallinn, samt ett logistikcenter i Vilnius och planerar att investera minst 400 miljoner euro.

Fastigheten är nyrenoverad och tillbyggd med en yta om totalt 6,500 kvadratmeter som inrymmer så kallad “last mile”-distribution, detaljhandel och kontor – fullt anpassat för Pigus behov. Fastigheten är Pigus litauiska huvudkontor för drygt 300 anställda och ger även plats åt dess största fysiska butik i Litauen med inbyggd "drive in"-tjänst, samt en lageranläggning om 3 500 kvadratmeter som möjliggör omedelbar leverans av mer än 10 000 unika produkter. 

Fastigheten ligger i en tätbefolkad förort i Vilnius, belägen inom en 15 minuters bilresa för 60 procent av Vilnius befolkning. Inom en snar framtid kommer det ske en betydande utveckling och tillväxt i fastighetens närområde som följd av det planerade bygget av en genomfartsled som förbinder och väsentligt förbättrar resan mellan de västra och östra delarna av staden.  

Albin Rosengren, styrelseordförande i East Capital Real Estate, kommenterar: "Det senaste förvärvet ligger i linje med East Capital Real Estate IV:s mål att investera i kommersiella fastighetstillgångar med starka hyresgäster och en tydlig framtida tillväxtpotential. Vi är mycket glada över att äga denna nyckelfastighet och tillväxtplattform åt Pigu som är den ledande e-handelsaktören i regionen. Vi har stor tilltro till e-handelns tillväxt i Baltikum och Pigus position som en mycket stark aktör inom segmentet."  

– Till följd av pandemin har digitaliseringen av samhälle och näringsliv avancerat med flera år – under 2020 överskred e-handeln i Litauen den symboliska tröskeln att stå för mer än 10 procent av den totala detaljhandelsförsäljningen. Potentialen i detta affärsområde har bekräftats genom East Capital Real Estate IV:s investeringar i Litauen, och den här gången tog fonden över förvaltningen av Pigus nya huvudkontor. Genom ett fortsatt framgångsrikt samarbete med fonden tror vi att e-handel kommer att förbli en viktig faktor för inhemsk konsumtion, vilket kommer att bidra till en hållbar ekonomisk tillväxt i framtiden, säger Vilius Juzikis, styrelseledamot och chef för corporate banking-divisionen på SEB Bank i Litauen.