Smart tjänst reformerar hemleveranser

Susanne Hjorthagen är vd för E-drop. Foto: B&R

E-drop är dotterbolag till Nowaste Logistics och är därmed del av världens största koncern inom frukt och grönt – ett område där logistik är en helt avgörande faktor för framgång och kvalitet. E-drops tjänst har därmed kunnat utvecklas med hjälp av gedigen erfarenhet av komplexa logistikkedjor, där såväl torr- som kyl- och frysvaror ingår.

Susanne Hjorthagen är vd för E-drop och menar att möjligheten till flexibla leveranser är en mycket viktig faktor för e-handelns framtid kommenterar:.

– En av de logistiska utmaningar som har diskuterats allra mest de senaste åren är just tidpunkten för leverans. Särskilt utmanande är det för dagligvaruhandeln, där det fysiska mötet mellan transportör och konsument ofta är en förutsättning för genomförbar leverans. Det kan därmed också bidra till att konsumenten avstår, i de fall tidpunkten för leverans inte passar, säger Susanne Hjorthagen.

Johan Haglund, vd på Haglund industri berättar att de har varit med och tagit fram det kundanpassade modulskåpet och kyltekniken för detta tillsammans med E-drop och B&R. Det är ett spännande projekt och vi tror att detta är framtiden och är ett nytt segment och koncept som passar vår svenska tillverkning bra. Haglund Industri tillhandahåller professionella kyl- och fryslösningar för restauranger och storkök.

För att kunna öka flexibiliteten började E-drop undersöka möjligheterna till leverans utan fysiska möten. Resultatet är en helt oberoende tjänst för alla varuslag med ett uppkopplat leveransskåp och tillhörande mobilapplikation. Skåpen, som byggs i moduler, placeras i anslutning till konsumentens hem och möjliggör säker och smidig leverans från olika leverantörer. Med hjälp av ett programmerbart styrsystem från B&R kan skåpens öppning, stängning, temperatur och signalerande lampor regleras. Styrningen sker i smidigt samspel med E-drops egen mjukvara.

– B&R har även levererat skåpens 16 tum stora touchdisplayer och tillhörande gränssnitt, som gör det mycket enkelt för transportören att lämna en leverans i skåpen. – Informationen på touchdisplayen guidar transportören eller konsumenten till det aktuella skåpet. Gränssnittet och den jämförelsevis stora skärmen gör upplevelsen väldigt tydlig och pedagogisk, säger Susanne Hjorthagen