Värmland elektrifierar tunga vägtransporter

Värmland signerar regionalt elektrifieringslöfte för tunga transporter. Arkivbild

Nu presenteras en regional satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter. 21 aktörer i Värmland har hittills signerat ett regionalt elektrifieringslöfte som syftar till att tillsammans skynda på och skapa förutsättningar för omställning till fossilfria transporter. Infrastrukturminister Tomas Eneroth träffar idag på förmiddagen aktörer från Värmland och flera andra län för att ta del av deras elektrifieringslöften.

Regeringen har inrättat en Elektrifieringskommission, som leds av infrastrukturministern, med uppdrag att skynda på arbetet med elektrifiering av regionala godstransporter. Elektrifieringskommissionen vill med de regionala löftena få igång och samla aktörer för att nå de nationella och regionala klimatmålen. Regeringen har för i år och nästa år avsatt närmare en miljard kronor till laddinfrastruktur för elektrifierade tunga fordon, inklusive tankinfrastruktur för vätgas.

Värmländska aktörer som hittills gett löfte om åtaganden är Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland, Karlstads universitet, RISE, Paper Province, IUC Stål & Verkstad, Handelskammaren Värmland, Karlstads Energi, Karlstads El & Stadsnät, Ellevio, OK Värmland, REH2, VSV Frakt & Unite Logistics, LBC Frakt, KEWAB, Wiréns Åkeri, Mejeritransporter, Värmlands Motor, Lecab, Stora Enso Skog samt BillerudKorsnäs.