Positiv bokningstrend för Stena Line

Dramatisk ökning av bokningar efter Danmarks öppnande. Foto: Stena Line

Lättnader i danska reserestriktioner syns i Stena Lines bokningssiffror som ökat dramatiskt i april. Nu införs ytterligare lättnader och färjerederiet är optimistiska inför sommarens högsäsong. Efter ett år av pandemi som dramatiskt minskat färjerederiet Stena Lines passagerarvolymer har nu bokningstakten ökat igen. Det är bokningarna på de två linjerna mellan Sverige och Danmark som ökat dramatiskt under april.

Sedan Danmark inledde sin stegvisa öppning av samhället och därmed lättnader i reserestriktioner den 21 april har andelen resenärer från Danmark till Sverige ökat betydligt. Nu planeras för ytterligare lättnader av de danska reserestriktionerna, bland annat att färdigvaccinerade undantas från testkrav och isolering i Danmark. Detta väntas leda till fortsatta bokningsökningar och antal passagerare ombord på färjorna inför och under sommaren.

– Vi har sett fram emot att äntligen kunna välkomna fler passagerare ombord på våra färjor mellan Göteborg-Fredrikshamn och Halmstad-Grenå igen. Bokningsökningarna i april bekräftar det vi sett i våra kundundersökningar, att det finns ett stort intresse för att resa och att kombinationen färja och bil är ett populärt alternativ. Våra färjor har knutit ihop Kattegattregionen i snart 60 år så det känns härligt att återigen känna vind i seglen för den dansk-svenska turismen, säger Elisabeth Lönne, ansvarig för Stena Lines Danmarkslinjer. 

Jämfört med föregående år har bokningarna i april för de två Danmarkslinjerna ökat med hela 107 procent, om än från låga nivåer. Generellt är det passagerare med egen bil från Danmark som ökat. Även så kallade dagsturer från Göteborg, med shopping som reseanledning, där passagerna inte går i land i Danmark, har ökat.

– Vi ser ett tydligt behov av flexibilitet med möjlighet för våra kunder att ändra sina resplaner med kort varsel och det är främst flexibla biljetter som bokas. Våra kundundersökningar visar också att våra passagerare uppskattar de extra säkerhetsåtgärder vi infört ombord för att säkerställa en säker resa, men ocksåmöjligheterna att röra sig fritt och andas frisk havsluft som färjan möjliggör, säger Elisabeth Lönne.

Stena Line ser nu också en positiv bokningstrend inför sommarens högsäsong som förväntas hålla i sig i takt med att reserestriktionerna minskar och antal vaccinerade ökar, både i Sverige och Danmark.

– Så fort det sker lättnader i reserestriktioner syns det i våra bokningssiffror. Vi är optimistiska för att detta ska fortsätta och vi ser redan en positiv bokningstrend både från den svenska och danska sidan inför sommarens högsäsong. Det är tydligt att vår optimism och längtan efter att resa delas av våra kunder, säger Elisabeth Lönne.