Aerit startar avancerad testning av drönarleveranser

AeritAerit planerar att testa leveranstjänster över hela Sverige. Arkivbild

Svenska leveransföretaget Aerit startar avancerad testning av sin autonoma drönare i Stockholmsområdet. Aerit planerar att testa leveranstjänster i flera utvalda samhällen över hela Sverige senare i år. Målet är att slutföra insamlingen av testdata för inlämning av en SORA-baserad tillståndsansökan SORA, Specific Operations Risk Assessment, krävs enligt EU-föreskrifter för att påbörja leveransoperationer.

– Hos Aerit är säkerhet vår högsta prioritet. Testschemat är utformat för att verifiera vår kunskap om drönarens prestandaegenskaper och säkerhetsfunktioner under verkliga förhållanden innan vi startar verksamheten senare i år. Vi  hoppas kunna bygga på de många erfarenheter vi fått sedan vår första helt autonoma flygning i januari, säger Alexander Perrien, vd för Aerit.

Sistamilen-leveranser kan utgöra upp till 40 procent av den totala leveranskostnaden för restauranger, livsmedelsbutiker och konsumentvaruföretag. Tillväxten av e-handel och matleveranser online har påskyndat efterfrågan på sistamilen-leveranser.